Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Проектът ПЕРИМЕД в условия на пандемия

Европейската комисия изгражда силен Европейски здравен съюз, в който всички страни се подготвят и реагират заедно на здравни кризи, осигуряват се иновативни медицински материали на достъпни цени.  Държавите работят заедно за подобряване на профилактиката, лечението и последващите грижи за страдащи от заболявания, като например рак. Пандемията показва колко е важна координацията между европейските държави, за да се защити здравето на хората. 

Сериозен напредък в работата по проекта ПЕРИМЕД въпреки пандемията отбелязват от Медицинския и Пловдивския университет. Те заедно работят по изграждането на Център за компетентност „Персонализирана иновативна медицина“, финансиран за 23 млн. лева от ЕС и България.

 Проф. Илия Илиев от ПУ разказва: „Вложени са над 6 млн. лева средства за апаратура. Лабораториите са абсолютно пригодни за съвременни научни изследвания, те са пет и в тях работят и млади учени и докторанти. Спецификата на оборудването е свързано с изграждането на напълно оборудвани -лабораторна система и пилотна инсалация за получаване на биологично активни вещества, в областта на фармацията и иновативната медицина. Ние сме се фокусирали върху съвременните постижения в науката в световен мащаб, внедрявайки съвременните методи за насочен мутагинез на микроорганизми, също получаване на имунобиопрепарати, друго направление са биосензори, с които навлизаме в практиката, за диагностиката на заболявания. Една малка част от изследванията са в областта на микробиота на кърмата. Ние регистрирахме и полезен модел, и регистирахме заявка за български патент, и за еврпопейски патент.“

Младият учен – д-р  по биохимия Даниела Моллова също работи по ПЕРИМЕД:  „На младите  учени  проектът помага за натрупване на опит посредством работата ни в добре оборудвани лаборатории и изключително модерна апаратура. Изключително интересна е работата.“

Три години след старта на проекта Медицински университет - Пловдив има значими постижения по изпълнението. Проф. д-р по фармация Маргарита Касърова поясни: „Изградена е модерна, иновативна научна инфраструктура на стойност над 15 млн. лева., която е разположена в нови сгради, или реновирани изцяло помещения. Усилията на изследоватилите са в сферата на персонализираната медицина, окнокологията, генетиката и в съвременните фармацевтични нанотехнологии, които целят таргетна лекарствена терапия. Тези носители се работят и в много научни центрове в света, те ще докажат, че са по-ефективни, но не само за едно противотуморно лекарствено вещество, а за различни групи средства с инвитро методи. 

МУ има изключително уникална апаратура за предвижване на пътя на лекарството в организма, по инвитро метод. В България само ние разполагаме с този апарат. Смисълът на тези разработки е да се постигне с по-малка доза, максимален ефект.“

От МУ и ПУ казват, че научните изследвания правят ПЕРИМЕД - целеви не само за медицински изследвания и биотехнологии, но е съществен в частта при изграждане на научна инфраструктура,  която прави мост между наука и бизнес.

Още от категорията

Наистина ли след 100 години няма да има българи?

В тезата, която излага Любослав Костов от КНСБ, като основен фактор за нежеланието на хората да имат деца са посочени социалните условия, ниските доходи най-вече. „Социалният фактор безспорно е от значение - особено в нашия регион, Източна Европа“, посочва Спас Ташев. Според него обаче, този фактор не трябва да се абсолютизира, тъй като..

обновено на 09.06.23 в 17:04

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище.  Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да..

публикувано на 09.06.23 в 16:12
Ваня Григорова

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите.  Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците,..

публикувано на 09.06.23 в 11:47
 Ружа Смилова

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета – да, гласуваха за кабинета, но не пропускат момент да се разграничат. Нещо повече -  склонни са в зала да си сътрудничат явно или не толкова с антисистемна партия като Възраждане. Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“. Тя добави, че това прозира дори и в..

публикувано на 09.06.23 в 11:40

Всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо

Почти всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо. Това заяви в програма „Точно днес“ Валентина Маринчешка – мениджър в агенция за недвижими имоти. Причината е, че пловдивчани все още предпочитат да инвестират парите в имот вместо в акции или банка. Маринчешка даде пример, че цената на жилище, което е закупено през 2010г. сега  е с 40%..

публикувано на 09.06.23 в 10:37