Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Точно днес" към лятото и вота

Снимка: Vesselin Valkanov

С темпото на хладни утрини, дъжд и вятър приближаваме лято 2021, на 21 юни. Подготовката за отпуски и почивките на децата върви паралелно с говоренето и действията за извънредния вот на 11 юли. 

Новата Национална програма „Отново заедно“ беше приета от Министерския съвет. Тя ще бъде финансирана с 15 млн. лв. от държавния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бизнес. С тях на почивка ще бъдат изпратени 30 000 участници - деца и придружаващи ги педагози. Министерството на образованието и науката ще приема заявки за участие от  днес, 17 юни 2021 г., до 31 юли.

Търсим директорите на училища от Пловдив, за да разкажат повече за възможността да кандидатстват за участие в програмата за безплатни летни пътувания. Катерина Василева, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета за Пловдив и областта, както и Таня Николова, директор на Обединено училище "Йордан Йовков". 

За децата и ваксините, темата коментираме с епидемиолога д-р Христиана Бацелова, преподавател в Медицински университет Пловдив. Нагласите на родителите бяха проучени, но няма силен отклик, например за ЕГ "Пловдив", само 80 деца от над 1300 ще са с имунизации срещу COVID-19.

За вота, допълнителните машини, гласуването у нас и в чужбина, говорим с политолога Даниел Стефанов, експерт по изборни системи.

Преди три години помогнахме само за два дни да се съберат хиляди книги за богата библиотека на най-новото пловдивско читалище, изпратиха книги от всички краища на страната. В програма "Точно днес" анонсираме поредна тяхна инициатива, ще говорим с Петя Маринова, секретар на Народно читалище "Проф. Кирил Дженев". Повече за патронния празник, който готвят за тази събота в парк Рибница. В концерта ще вземат участие над 160 изпълнители от школите в читалището, първи ще бъдат изпълнителите от школата за народни танци "Луди Млади", които ще покажат танци от всички етнографски области на България.

"Пловдив чете 2021"  представя новата книга "Момичето, което предсказваше миналото" на Красимир Димовски, с него разговаря Екатерина Костова

"Добро утро, ден!" продължава с поредния епизод от разговора на Веселина Пеева с доц. Красимира Кръстанова, за студентите етнолози, за динамичния живот и живеенето без стрес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

„Алтер его” - идваме, слагайте усмивките!

Само един гост ще имаме в „Алтер его“ тази събота или по-скоро – гостенка, която при нас се чувства като у дома си! Водещият и неговото алтер его ще хосрещнат в студиото Албена Пейкова, с която имат дългогодишно радио сътрудничество.  Очаквайте скечове и смехомаратони в едно по-лежерно издание на нашия радио-пърформанс. Иначе казано,..

обновено на 20.04.24 в 13:14

Отлагане „Ден след ден“

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители. Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. По темата ще разговаряме с енергийния..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Поетично с „Вход свободен“

Говорим за представянето на стихосбирката „Феникс. Възраждане“ на Ралица Стоянова, от Пловдив. На 24-и, тя ще представи своите стихове и картини, рисувани с помощта на техниката – енкаустика. Приключи конкурсът „Мая Любенова“. Това е петото издание на конкурса за хайку поезия. В сряда беше и Световният ден на хайку. Говорим с Владислав Христов..

публикувано на 19.04.24 в 09:30

"Точно днес" за вчера и утре

Спомените на Пловдив, спомените за въстанието от Април 1878 - ма, портфейлът на българите през миналата година и днес, турболенциите в сектора на земеделието, "Червената шапка - Презареждане"  са теми на предаването в петък от 6.00 до 9.30 часа. НСИ оповести данни за доходите ни през миналата година. От тях разбираме, че  доходите на човек от домакинство..

публикувано на 18.04.24 в 17:03

Наследство и реалност „Ден след ден“

В Международния ден на паметниците и забележителностите в подлез "Археологически" в Пловдив отваря врати късноантичната сграда „Ирини“, която беше обновена след прекратения концесионен договор.  Пред журналисти бе направена първата официална разходка в обновената Градска градина, за която се води дебат как да се нарича „Дондукова“ или „Иван..

публикувано на 18.04.24 в 14:46