Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва да популяризираме позицията ни в спора с РСМ

Снимка: Дарик радио, архив

Поредица от срещи провежда в столицата македонският премиер Зоран Заев. От тези срещи не се очакват конкретни резултати, освен да потвърдят добронамереността на двете страни да бъдат решени проблемите, заради които България не дава подкрепата си за начало на преговорите за членство в ЕС на югозападната ни съседка. 

С историка доц. Даниел Вачков, който е част от двустранната комисия експерти, ще говорим за възможностите да се излезе от трудната ситуация.

Според доц. Даниел Вачков като цяло в основата си спорът не е много ясен на европейските държави. Формално погледнато и отстрани, ако не се влезе в детайли, излиза, че една държава се опитва да наложи на друга държава своя исторически модел и това принципно изглежда не особено разбирамо за незапознатите в детайли с проблемите, особено в историческия им контекст.

На въпрос дали това е недостатък на българската политика до този момент, доц. Вачков каза, че комисията се е придържала плътно към договора.

Според него договорът доста пъти е бил обект на коментари - дали е  бил добре изготвен, дали защитава интересите на българската страна.

„Принципно тази част, за която ние отговаряме, чл. 8 на договора, който има задачата да се определят проблемите с общата история, да се определят личностите и събитията от общата история,  да се онагледат учебниците по история. Като цяло е една добра основа", допълни историкът.

Той посочи, че това е много трудна и сложна задача, защото имаме диаметрално различни подходи към историята и в крайна сметка моделът, който се изграждаше първо в Република Мекадения, сега в Република Северна Македония, за нас е далеч от историческите източници.

„Той не се гради върху едно коректно третиране, инерпретиране на историческите извори. За съжаление в комисията продължаваме да се сблъскаме с този проблем.  Наистина не виждам трудностите как ще бъдат лесно преодолени. Честно казано, не мога да кажа, че грешки са допуснати, освен че българската страна, трябва по-ясно да представи на света същността на проблема".

Според историка има две възможности - всяка държава пише своята история. И ние с насмешка се отнасяме към това, което се пише в техните учебници и техните твърдения - например, че Самуил е македонски, цар при положение, че всички много добре знаем историческите факти

Но проблемът е и друг. Не говорим само на трактовки на исторически факти, които се разминават. Ние и с други съседи имаме разминавания по отделни факти. Тук говорим за нещо друго. 

До голяма степен целият исторически разказ, който е изграден в Северна Македония, за нас се гради не само на ненаучно интерпретиране на изворите, но в същността си носи антибългарски заряд. Това е  донякъде е търсено съвсем умишлено, когато е изграждан този модел там.

Още от анализа на доц. Даниел Вачков може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35