Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа" с преход към зелен водород

Зеленият пакт на ЕС е план за действие срещу измененията на климата и влошаването на екосредата. Крайната му цел е икономиката на общността да стане модерна, ресурсно ефективна и конкурентоспособна, като след 30 години да няма нетни емисии на парникови газове, а икономическият растеж да не зависи от използването на ресурси. Един от стълбовете за решаването на енергийните потребности е премиването към зелен водород. 

Одобреният от Европарламента Фонд за справедлив преход ще компенсира страните – членки за постигането на климатична неутралност до 2050-та година. Той е с общ бюджет 17.5 милиарда евро, като Полша, Германия, Испания, Чехия и България ще получат най- голям дял от финансирането, за да смекчат последствията за регионите и хората, зависещи от минната индустрия и подпомогнат трансформацията към зелена икономика. 

Страната ни ще разполага с 1,3 млд евро, които ще насочи приоритетно към Стара Загора, Перник и Кюстендил, свързани с добива на въглища и производството на ел. енергия от изкопаеми горива. Ще се финансират преквалификацията на заетите във въглищните централи, модернизирането на енергетиката и местните предприятия, ще се инвестира във възобновяемите енергийни източници, обясни евродепутатът Андрей Новаков. Според него с тези средства трябва да се намалят вредните емисии, а от друга хората да не остават без работа.

 Освен за подкрепа на най- зависимите от изкопаеми горива региони България е успяла да договори средствата да се използват и за инвестиции в мощности, които използват природен газ като преходно гориво към водород,  каза евродепутатът Цветелина Пенкова. 

„Водородът все още представлява малка част от енергийния микс на Европа, като 90 на сто производството е базирано на изкопаеми горива. В Германия в момента се правят най- големите разработки за внедряването на зеления водород, но те няма да приключат следващите 7 години и затова се стигна до идеята за преходно гориво“, обясни евродепутатът и добави, че  производството, съхранението и преноса на зеления водород са ключовите проблеми, които трябва да се решат.

Професорът от Техническия университет Христо Василев е убеден, че преминаването у нас към зелена енергия е необратим процес. Навлизането на зеления водород като енергиен източник също и то чрез изграждането на възобновяеми енергийни източници. 

Прогнозата на професора е, че цената на ел. енергията от ВЕИ-та ще пада през следващите години като абсолютният й минимум  в света вече е постигнат през април тази година. "Най- добрата технология за получаване на зелен водород в момента е чрез т. нар. PEM електролизери. Те обаче трябва да работят по 12 часа на ден средногодишно, за да се изплати инвестицията. Транспортирането и съхранението  на водорода е скъпо, затова като актуална технология е преобазуването му в зелен амоняк или син метан. Синият метан може да се транспортира по газопроводите и да се съхранява в хранилищата за природен газ. Така може да се постигне ценови паритет на цената на зеления водород", убеден е проф. Христо Василев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ръст на доходите има, но картината не е толкова розова

Ръст на доходите има, но картината не е чак толкова розова както излиза от данните на НСИ, тъй като цифрите са усреднени. Това обясни икономическият анализатор на КНСБ Петър Мишев по повод данните на статистическия институт, че доходите на лице от домакинството са се повишили с 20,4% през изминалата година. Икономическият анализатор обясни,..

публикувано на 19.04.24 в 10:58

Градината пази духа на Вазов и е най- подходящо да носи името му

Историкът Стефан Шивачев подкрепя идеята градината на ул. "Христо Г. Данов" да носи името на Иван Вазов. Той се вкючи в дискусията, подета от администрацията на район "Централен" не само с аргументи от документите, но и с тезата, че Пловдив дължи на Патриарха на българската литература този спомен и признателност. Да, наистина идеята за създаването на..

публикувано на 19.04.24 в 10:44

Клуб "Квант" свърза успешно средното и висшето образование

Международна научно-приложна конференция на знаещите ще се проведе тази събота и неделя във филиала на Техническия университет-Пловдив. Организатор е фондация “ Клуб Квант ”, чиято мисия е откриването на таланти в областта на науката и инженерството. Специален гост от Австралия ще бъде Джейн Томпсън – футуролог и социален откривател, основател..

публикувано на 19.04.24 в 09:51

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45