Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напълно възможна е нова вълна от Covid-19 в България

| обновено на 22.06.21 в 11:47
Проф. д-р Мариана Мурджева
Снимка: БНР

Първи случай на заразен с вариант Делта беше установен в България този месец. Има ли опасност от нова вълна на коронавирусната инфекция? По темата разговаряме с професор Мариана Мурджева, ректор на Медицински университет-Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

В интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив професор Мурджева каза, че не е изключено да има и други случаи у нас на заразени с индийския вариант на Covid-19.

„Напълно реална е опасността от навлизането на този вариант в страна. Той е установен вече в 80 страни, доказан е и в съседни на нас страни. Не съм оптимист, че тази мутация ще подмине нашата страна. Тя се отличава с по-бързото разпространение, по-високата заразност и по-необичайни симптоми, които наподобяват настинка, но липсва характерната загуба на обоняние“, обясни професор Мурджева.

Не е изключи у нас да има още една вълна на Covid-19

„Напълно възможно е да има нова вълна от Covid-19. Доста експерти в чужбина прогнозират такава вълна в страните си. В Обединеното кралство вече има такава вълна. От германската болница „Шарите“ считат, че такава вълна е възможно да залее Германия. Няма как в България да се разминем с нея“, обясни професор Мурджева.

Надеждата е във ваксинирането

Професор Мурджева обясни, че за да се предотврати частично нова вълна, единствената наджда е във ваксинирането.

„Защото ваксините действат и на този вариант. Въпреки, че са по-слабо ефикасни. Ваксинирането снижава риска от заразяване, от тежкото боледуване и хоспитализацията. Вече има изследвания, които доказват, че тази мутация може да бъде повлияна от ваксините. И то след поставянето на две дози от двудозовите ваксини“, обясни професор Мурджева.

Девет месеца след инфекцията може да се установи имунен отговор

„Предполага се, че ваксините ще имат съпоставима продължителност с имунния отговор след преболедуване. Категорични данни все още няма. Извършват се изследвания от самите фирми производители. Те са длъжни да правят това. И очакваме те да бъдат публикувани скоро“, обясни Мариана Мурджева.

Данните на МУ-Пловдив, които са събрани от няколко десетки ваксинирани показват, че има надежден имунен отговор – с появата на неутрализиращи антитела.

„Подчертавам – става въпрос за неутрализиращи вируса антитела, които при различните ваксинирани, са в различна степен, в различен процент представени. При ваксинираните той варира от 30 до над 96-97%“, допълни още професор Мурджева. Тя уточни, че изследването  не е приключило. По тази причина все още не може да се каже какъв е относителният дял на хората, които имат висок неутрализиращ инхибиционен процент на вируса.

Цялото интервю с професор Мариана Мурджева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59