Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите се плашат за здравето си и отказват ваксини срещу Ковид-19

Хората в Столипиново продължават да мислят, че във ваксините има чипове

Към темите на програма "Ден след ден" се добавя и инициативата на Министерството на здравеопазването да популяризира ваксинацията на ромското население, а най- големият квартал в страната, а и не само, е „Столипиново“ в Пловдив. Разговор със здравния медиатор Гюлезар Садък за бойкота в ромските махали към Ковид-ваксините. 

Садък каза, че все още има страх от ваксините, защото сред общността има много слухове за най-различни чипове в тях. "Това е нещо друго, не е ваксина казват ромите и може да доведе до смърт",  посочи здравният медиатор. Тя припомни, че ромите от януари насам не искат ваксини, от друга страна те знаят, че медиаторите са мост между институциите и местната общност. 

"Преди 10 дни имаше мобилен пункт, само 10 човека минаха за ваксини срещу Ковид-19, и тогава от РЗИ се свързаха с лидерите на квартала, те са обещали хората да отидат на мястото, но никой не се е появил през деня", припомни Садък.  

От МЗ съобщиха, че ромите са поискали средства, за да се ваксинират и да популяризират процеса. 

Садък каза, че такова нещо не се е случвало в махалите  и не би се случило сред здравните медиатори, за неформалните лидерите не може да даде мнение. Според нея хората се плашат и се притесняват за здравето, въпреки че  им обясняват на майчиния език.

"Дезинформацията е завладяла ромските махали, имало е болни в Столипиново, но е малък процент от населението. Ромите не вярват, че има такова заболяване, повечето го наричат пневмония", каза медиаторът. Тя смята, че много малко от ромите разбират, че има Ковид-19.

"Няма да обърнат внимание и на ваксините за децата над 12 години, няма да им повярват", смята Гюлезар Садък. Тя посочи, че дори задължителните имунизации сред децата не са поставени в пълна степен. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът може да не подпише указа за смяна на министър

Служебният премиер Димитър Главчев трябва да отговори защо предлага така изненадващо смяна на външния министър. Така политологът доц. Милен Любенов коментира изненадващото предложение Даниел Митов от ГЕРБ да смени на поста министър Стефан Димитров. Той припомни, че предложението дойде след международна конференция, след която заваляха спекулации, а..

публикувано на 16.04.24 в 15:44

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39