Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новите анти ковид мерки са в услуга на банките

„Действително има преход към възстановяване на икономиката. Хората започнаха постепенно да се връщат към нормалния си начин на живот и ритъма на потребление от преди кризата. Ако направим сравнение с предкризисната 2019 г., все още сме далеч от тези предкризисни нива. В Германия тярхото индустриално производство е с около 8% под това от 2019, в Италия са 4% надолу, в САЩ – също тяхната икономика произвежда с 4% по-малко отпреди кризазта. По-добра е и ситуацията в България и е естествено Правителството да се опита да стимулира  производството и потреблението“. Това заяви икономическият анализатор от БАН доц. Григор Сарийски.

По думите му, стъпка в правилната посока е решението на Правителството да раздаде около 100 млн лв.  за съживяване на потреблението и съответно – на икономиката.

Интересна мярка е и заявката за отпускане на 2,5 млрд лв по линия на една гаранционна схема за подкрепа на малкия и среден бизнес, която обаче не е добре премерена.

„Тя ще бъде в интерес най-вече на  банките. Банките буквално са заринати с пари – около 60 млрд лв. депозити и няма какво да ги направят. Предприятията не искат в условията на неблагоприятен инвестиционен климат да взимат кредити и това доведе до ситуацията голяма част от банките да свалят депозитните си продукти от предлаганите. С тази мярка ще бъдат улеснени банките и заради тази гаранция те ще могат да отпускат кредити на лица, които досега не са могли да покажат съответното обезпечение. С тази гаранция това може да се случи, защото голяма част от риска ще бъде поет от държавата.“

Доц. Сарийски обаче подчерта, че когато изтече гратисният период от 12 месеца за кредитите и предприятията не могат да ги върнат, лошата новина ще бъде, че банките ще започнат да събират своите вземания за сметка на данъкоплатците.

Вторачването в малките и средните предприятия до голяма степен пречи на българската икономика да излезе от състоянието, в което се намира в момента.

"Франция и Германия направиха всичко възможно да стимулират иновативните дейности в тяхната  икономика. Франция отдели 8 млрд евро за преоборудване на техния автомобилин парк и местното производство на  автомобили, Германия направи нещо подобно, всички страни от ЕС могат да налеят пари с мултиплициращ ефект в своите икономики. България налива средства в малки и средни предприятия, които в никакъв случай не помагат за качествения скок на икономиката и това е нещото, което  води до хроничното й заболяване". 

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59