Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Хората с увреждания не трябва да са част от политическа кампания

Ваня Григорова
Снимка: Личен архив

„Приемането на наредбата по отношение на пожизнения срок на телковете няма да реши никакъв проблем, но поне няма и да нанесе вреди“, каза Ваня Григорова, съветник на президента на КТ „Подкрепа“, в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Според новия проект, който министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров представи пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, хората с необратими увреждания вече няма да се явяват на всеки три години пред ТЕЛК за преосвидетелстване.

Очаква се документът да бъде утвърден днес от правителството.

Григорова каза обаче, че в него не се споменава това, че някои състояния ще бъдат определяни като пожизнени, което трябва да доведе до пожизнен ТЕЛК и допълни, че и към момента хората в дефинитивно състояние имат право на пожизнен ТЕЛК.

„Всяка една болест би трябвало да има възможност да се прегледа от експерти по отделните заболявания, за да може да се прецени доколко заложеното в наредбата е адекватно“, каза Григорова.

Според нея, даденото им време за преглед на предложението на служебния министър не е било достатъчно, за да бъде съгласувано със съответните организации и сдружения и допълни, че „тези предложения дори не са минали през Национален съвет на хората с увреждания. Този подход не позволява да се проведе обществено обсъждане“.

Освен за хора с трансплантации или загуба на крайник, в кръга на дефинитивните състояния с право на пожизнено решение се включват редица генетични и онкологични заболявания.

Причината хората с дефинитивно състояние да преминават през преосвидетелстване са допълнителните заболявания на лицето, които могат да донесат по-голям процент на увреждания и преминаване на по-висока степен на ТЕЛК, която гарантирана по-голям размер на инвалидна пенсия и повече придобивки, обясни съветника на КТ „Подкрепа“.

 В проекта за изменение на Наредбата за медицинска експертиза се предвижда за близо 100 състояния и заболявания пациентите да получат пожизнено решение.


БНР подкасти:

Още от категорията

Изборите в България се "американизират"

Въвеждането на хартиено и машинно гласуване и споровете кое е по коректно „американизира“ процедурите по изборите в България, смята политологът Димитър Димитров, член на Централната избирателна комисия. Той обясни: „Демократите в САЩ обикновено гласуват по пощата, в плик, предварително, докато републиканците се нареждат чинно и гласуват в..

обновено на 02.12.22 в 17:28

Искат да разрушат доверието в машините както в бюлетините

Това, което се случва сега, не е връщане на хартиената бюлетина и преминаване към смесено гласуване, а е унищожаване изцяло на машинния вот. Машините, които ще се използват, са превърнати в обикновени принтери, заяви в предаването "Ден след ден" депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков . Той обясни, че няма да се вземат под внимание..

публикувано на 02.12.22 в 16:32

Върнахме правото на хората да избират как да гласуват

"Това, което направихме вчера, е да върнем правото на хората на избор дали да гласуват с хартия или с машина, каза за Радио Пловдив Десислава Трифонова, депутат от ГЕРБ-СДС. „Истерични спекулации на колегите от "Продължаваме промяната“ нарече тя, твърденията, че с промените в Изборния кодекс се цели подмяна на вота на избирателите. По думите и хората..

обновено на 02.12.22 в 16:29

Деца от уязвими групи обогатяват знания с творчество

В последната рубрика на Радио Пловдив и Изпълнителната агенция „Програма за образование“ представяме проекта „Социално-икономическа интеграция на уязвими групи в Община Пловдив чрез подобрен достъп до образование, заетост и здраве“. Той се финансира от оперативните програми „Наука и образование за интелигентен растеж и „Развитие на човешките..

публикувано на 02.12.22 в 11:10

Натискът за ръст на заплатите завлича бизнеса в сивия сектор

За 29-ти пореден път, Търговско-промишлената палата ще раздаде годишните си награди за най-високи постигнати бизнес резултати.  Отличените фирми в Класацията на БТПП "Топ 100" са определени въз основа на критерии, показващи устойчивост и успешно управление.  В интервю за Радио Пловдив председателят й Цветан Симеонов заяви, че отличените компании..

публикувано на 01.12.22 в 16:04