Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Фондация "Българска памет" с мисия за младите хора

| обновено на 20.07.21 в 09:24
Снимка: БГНЕС


Фондация „Българска памет“ стартира семинар на тема „Изграждане на споделени ценности и компетентности в младите чрез социално предприемачество и екология“. В него са включени 60 младежи -  по 20 от Албания, Молдова и България.

Една от основните цели на Фондация „Българска Памет“ е осъществяване на съвременната идея за национална идентичност в перспективата на европейската принадлежност на България и равнопоставеност на диалога между културите.

„Темите са изключително интересни за младите хора. Голяма част от проектните идеи на фондация „Българска памет“ идват като инициатива от младите хора. Защото това е фондация, която работи за и с младите хора, в отговор на техните потребности, в отговор на техните очаквания. Значителна част от темите, които реализираме и благодарение на програма „Еразъм+“, са в отговор на стратегическата визия на ЕС до 2050 година да бъде дигитално положителен и климатично неутрален континент“, заяви в интервю за Радио Пловдив Моника Панайотова от Фондация „Българска памет“ и бивш евродепутат.

Целта на семинарите на Фондация „Българска памет“ е младите хора да развият аналитично мислене и да придобият умения на бъдещето, които ще са свързани с професиите на бъдещето. Статистиката показва, че 65 % от сегашните ученици ще работят професии, които днес още не съществуват.

Младите хора могат да подпомогнат добросъседството и сътрудничество в модерния сват

„Те са важни участници в този процес и трябва да бъдат включвани на много ранен етап. Затова чрез проектите на фондация „Българска памет“, се опитваме да създаваме усещането за заедност в младите хора. Искаме да ги превърнем във вдъхновители за цяла Европа чрез сътрудничество“, каза още Моника Панайотова.

Политиците в България не трябва да живеят като героинята от „Сляпата Вайша“ на Георги Господинов

„Знаете, че героинята с едното око гледа в миналото, а с другото далеч в бъдещето. И е неспособна да живее в настоящето. Това трябва да бъде преодоляно. Трябва да живеем в настоящето, да сме способни да взимаме отговорните решения днес, което е в основата на едно бъдеще“, коментира още Панайотова.

Цялото интервю с Моника Панайотова можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Езикът умира в лозунга и се превръща в параван

Държавата, лидерите и хората, които са в публичността се позовават на миналото и теглят от него символен капитал, казва проф.Инна Пелева. Интервюто с нея е за това как говорим за историческите събития, как ги помним, четем и употребяваме в празничната ритуалистика и как стоят в речника на съвременните водачи. "Друг е въпросът дали това присаждане в..

публикувано на 22.09.21 в 17:22

Без свиване на партийните лакти няма исторически успех

Постоянните български усилия за отхвърляне на зависимостта, разписана от Берлинския договор, както и благоприятна международна конюнктура водят до обявяването на незевисимостта на България през 1908 година, казва професор Петко Петков. Припомняйки събитията, той акцентира, че деловата работа на подготовката, настойчивостта в това дело са заслуга на..

публикувано на 22.09.21 в 16:38

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави. Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край..

публикувано на 22.09.21 в 16:24

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22