Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

Николай Бухалов - 1992г.

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив. 

“Аз няма как да остана безразличен към началото на олимпийските игри, защото съм участвал на няколко. Олимпиадата е празник на спорта. Всички спортове се провеждат едновременно и всеки един спортист е съпричастен на победителите и на болката на загубилите”. Олимпиецът коментира и своите спомени от игрите в Барселона през 1992 г. когато става първият български спортист с два златни медала от една Олимпиада. 

“Пътувайки вече за втория старт на 1000 метра, моят треньор ми каза, че ще бъда първият спортист с два златни медала от една Олимпиада. Дотогава и през ум не ми беше минавала тази мисъл". 

Според Бухалов отлагането на игрите с една година е повлияло силно на спортистите. “За някои спортисти 12 месеца са много, тъй като това може да е последната им Олимпиада. Но все пак е пълен успех, че ще има игри, след като до последния момент не се знаеше дали ще има, защото една част от японското население беше твърдо против”. 

“За съжаление пандемията се отразява и на световния спорт, а не само на олимпийските игри. Аз смятам, че това няма да бъде една истинска олимпиада, защото някои от шампионите ще бъдат карантинирани”. 

Николай Бухалов сподели, че за целия спортен свят последната година е била много трудна, защото “някои състезания бяха отменени, някои спортове изобщо нямаха спортен календар. Една година наистина е много време и също трябва да е ясно, че действа много демотивиращо непрестанният разговор дали ще има или няма да има Олимпиада”. 

Българският гребец остава оптимистично настроен за представянето на българските спортисти. “Аз съм сигурен, че нашите са съхранили спортния дух и борбеност. Най-напред аз им пожелавам да бъдат здрави и да постигнат това, за което са се готвили”. 

Той продължи с това, че “Олимпиадата е състезание, в което има много изненади. Някой път сочени за фаворити се провалят. Някой път дебютанти, които никой не е слагал в сметките, побеждат”. 

Николай Бухалов смята, че имаме професионалисти на тази олимпиада, които са способни на достойно представяне. “Действително имаме спортисти и в борбата и в бокса и в атлетиката, които традиционно се представят много добре. Нека всички имат късмет и да имат ден, но най-вече да бъдат здрави, за да не се окаже, че са подготвени и са отишли за нещо, а пък да не могат да го направят заради карантина”. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28