Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя заболели сред младежите.

„Когато се увеличи броят на болните млади хора, това предвещава едно увеличаване на случаите, заразяването  на по възрастните и появата на следващата вълна“, каза Кантарджиев. Според него този процент на увеличение на заболеваемостта сред младите се дължи на техния свободен начин на живот и липсата на мерки.

Той призова събиранията и срещите с по-голяма група хора да се случват на открито, а при случаите на закрито, като в магазини или в градски транспорт, да се носят маски.

За забавянето на ваксинационната кампания Кантарджиев коментира, че липсва авторитетно лице, което да агитира народа.

„При нас министъра не излиза, за да обяви мерки, дори напротив- дава противоречиви послания. Това е недопустимо! Човекът с най-голям авторитет в държавата трябва да излезе и да обяви стратегия“, заяви професорът и допълни, че в страната ни се прави „невидима кампания“.

„Това, което беше започнато трябваше да продължи с клипове, лекции, обяснения, семинари за лекари и медиатори в малцинствените групи, без противоречиви послания за раздаване на ваучери и пари“, коментира той.

За новия вариант Ламбда на вируса, той обясни, че към този момент той не е застрашаващ.

„Това е нещо нормално. Когато се развива една инфекция, тя върви чрез утвърждаване на мутации, които я правят по-лесно разпространима и по-хронично протичаща“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев .  Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в..

обновено на 17.10.21 в 10:15

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20