Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали. 

По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх Перелик и впоследствие част от тях са били убити жестоко  от неизвестен извършител.

„Хората си мислят, че в Смолян има т.н. кастрационен център, в който се извършват процедури, като се спазва Наредбата за овладяване популацията на безстопанствените животни. Успяхме да се преборим с Общината. Повечето – 90% от женските, бяха кастрирани, но сега е пълно с нови кючета. Имам чувството, че се носят от щъркели. Закони и наредби има, но не се спазват“.

Неделева бе категорична, че собствениците на домашни любимци не спазват законите и не ги чипират. А това пречи на възможността да бъдат установени  недобросъвестните стопани, които са изхвърлили  животните. За тези, които са го направили,  да има много жестоки глоби.

„Докато няма наказани, няма да има и оправия.  По-брутално нещо не бях виждала и не мога да си представя как може едно нормално малко човешко сърце да натрупа толкова злоба. Имам чувството, че сме тотално деградирали“.

Зоодоброволците призовават кметовете на населените места в Смолянска област да  направят проверка на притежателите на  домашни любимци за поставените чипове, за да се справят заедно с проблема.

Неделева призова още, който иска да помогне за осиновяването и отглеждането на животните, да потърси в мрежата сайта „Сърцати зоодоброволци – Смолян“. 

Чуйте повече от звуковия файл:
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Тенчо Дерекювлиев

Филолог българист по университетска диплома, автор на десетки научни текстове и журналист. Гост в „Добро утро, ден“ тази седмица е Тенчо Дерекювлиев .  Журналистическата си кариера започва като спортен журналист. В академичните среди е познат като преподавател по български език на чуждестранни студенти в Университета по хранителни технологии в..

обновено на 17.10.21 в 10:15

Нужен е експертен разговор за ядрената енергия

Какво означава за България Зелената сделка и както следва, след като днес представяме в европейските институции Плана за възстановяване и устойчивост, в ефира на Радио Пловдив коментира   Любов Панайотова , директор на фондация  "Европейски институт".  „Надяваме се да следват наистина хубави неща. Финансовият ресурс е изключително голям. В..

публикувано на 15.10.21 в 16:56

Автобусите са по- малко, защото парите и шофьорите не стигат

Драстични нарушения по обслужването на автобусна линия №10 от фирмата „Хеброс бус“ станаха известни след като Радио Пловдив потърси информация от Общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Оповестената информация дойде след сигнали на пътници, че от  месеци  ситуциацията с Десятката е трагична, като им се случва да стоят по..

публикувано на 15.10.21 в 16:32
Златко Златанов

Трябва да затворят за 14 дни цялата държава

За тотален локдаун в цялата страна се обяви днес председателят на   Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите във Велинград и Западните Родопи Златко Златанов. В следобедното предаване на Радио Пловдив „Ден след ден“ той мотивира предложението си с огромните разходи, които браншът в момента плаща за ток и топла вода и с високата..

обновено на 15.10.21 в 15:32

Българо-китайски център за обучение откриха в АУ

С онлайн церемония стартира работилницата Лубан в България. Новият българо –китайски център в Аграният университет в Пловдив откриха посланикът на Китайската народна република в София Дун Сяоддзюн и ректорът на университета проф. Христина Янчева . Тя подчерта в словото си, че през ноември 2019 г. Аграрният университет подписва споразумение..

обновено на 15.10.21 в 15:20