Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КЗК установи картел при санирането в Пловдив

Участниците се споразумели за разпределянето на обектите и цените

| обновено на 30.07.21 в 06:49

Комисията за защита на конкуренцията установи картел от 30 фирми, участвали в санирането на блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения. 

От комисията посочват, че в периода 01.10.2015 – 26.06.2017 г. фирмите са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията – за забрана на всякакви споразумения за ограничаване или нарушаване на конкуренцията чрез пряко или косвено определяне на цени и други търговски условия.

Комисията е установила, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя. Споразумението има за цел пълно предотвратяване на конкуренцията при подаването на оферти в процедурата, като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя.

Изводите на Комисията се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

КЗК е освободила от санкция един от участниците в картела и е намалила наполовина глобата на друг заради съдействие от страна на 2-те фирми в разследването. Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв.

Санкционираните фирми имат право да обжалват. 

Още от категорията
Ива Христова

Вирусолози и имунолози ще предложат затягане на мерките срещу COVID 19

Вирусолози и имунолози ще предложат затягане на мерките срещу COVID 19 на заседанието на Експертния съвет към МЗ в понеделник - 18 октомври. Това каза пред Явор Стаматов в предаването "Неделя 150" на БНР проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.  Тя определи като много добро предложението на главния държавен..

обновено на 17.10.21 в 18:44

Новите попълнения в Специалните сили положиха клетва

В Деня на парашутиста и 78-та годишнина от Първия боен ден на Парашутната дружина  военна клетва положиха новоназначените военослужещи в Съвместното командване на специалните операции на БА, наследник на Парашутната бригада.  „Силите за специални операции днес са по-живи от всякога. Те са основна част от архитектурата на националната сигурност и..

публикувано на 17.10.21 в 15:38
Река Чая - снимката е илюстративна

След дъждовете очакват свлачища и наводнения заради високи подпочвени води

Нивата на реките Чая и Въча в пловдивско вече спадат след значителното им повишаване вчера, при което бе наводнен пътят при железния мост над Чая при село Катуница към Летище Пловдив. Това съобщи пред Радио Пловдив Димитър Бришимов, началник на Аварийно-спасителен отряд към пловдивската Противопожарна служба. "Днес реката се поприбра..

публикувано на 17.10.21 в 14:41
След дъждовете в с. Калековец

Хората от 3 улици в Калековец газят в кал след дъждовете

Дворовете на десет-дванайсет семейства в пловдивското село Калековец се пълнят с кал, въпреки че след цяла седмица дъждове днес вече те спряха. На места водата, размекнала почвата по улиците и влязла зад портите, е достигала 20-30 см. Това съобщи пред Радио Пловдив кметът Колю Миланов. " Няма къде да отиде водата. Тя попива, попива,..

публикувано на 17.10.21 в 13:05

Първата линейка, купена с капачки, идва в Пловдив през новата седмица

Първата неонатална линейка, закупена със средства от благотворителната инициатива "Капачки за бъдеще", ще бъде дарена на болница в Пловдив през новата седмица. Очаква се линейката да пристигне още в първите дни. Тя ще обслужва пет области. И днес инициативата продължава в Пловдив и още 25 града. Освен капчаки, вече се събират и алуминиеви..

обновено на 17.10.21 в 09:58