Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Време е да се затегнат мерките срещу ковид

| обновено на 04.08.21 в 12:59
Д-р Десислава Кателиева
Снимка: Стопкадър, БНТ

На прага на четвъртата вълна от Ковид -19 какво се случва в Спешна помощ и ще гарантира ли справедливост новата методика за ковид бонусите .Защо Асоциацията на работещите в спешната медицинска помощ се разграничи от готвените протести след седмица? На тези въпроси за програма „Точно днес“ отговаря председателят на организацията д-р Десислава Кателиева.

Тя уточни, че Националната асоциация на работещите в спешната помощ на този етап се разграничава от организацията и провеждането на протестни действия, поради липса на възможности за ефективността им в условия на служебно правителство.

Това е записано и в заявлението на УС на НАРСМП, относно протеста на спешните медици на 10.08. 2021г. пред МЗ, организиран в социалните мрежи от синдикат „Защита“.

Според д-р Кателиева исканията на протеста касаят като цяло системата и повече болничната помощ, а не конкретно проблемите в спешната помощ. Тя смята, че сега не е моментът да бъдат поставяни, защото няма кой да реши подобни въпроси при условие, че се очаква нов здравен министър.

Относно промяната на методиката за заплащане на допълнителните средства за работа в условия на КОВИД 19 обясни, че след проведена среща в ЗМ са направени разяснения и те са изпратени до колегите и в ЦСМП.

”След подписката срещу новите правила на МЗ за разпределение на допълнителните средства за спешни медици в условия на КОВИД 19 пандемия бяхме поканени на срещата в МЗ. На нея се обсъди новото тълкуване на правилата, при което отпада отчитането и описването на минутите прекарани със заразни пациенти, а гарантира, че ако на всяко дежурство има и един доказан контакт със заразен пациент, ще се получават в края на месеца цялата сума от 1000 лв., обясни д-р Кателиева.

По думите и целта на новата методика е да има справедливост при разпределяне на допълнителните средства за работа с КОВИД 19.

„Аз мисля ,че справедливост има. Методиката премахва несправедливостта, при която за един транспорт в месеца някои взимаха наравно с други ,които всеки ден контактуваха с заразени пациенти“, допълни спешният медик.

Д-р Кателиева смята, че спешните медици са подготвени за нова вълна на Ковид-19, но е притеснена от факта, че мерките масово не се спазват в страната, а контролът е занижен. Това крие риск заразата с новия Делта вариант да се разпространи много бързо. Тя призова хората да се ваксинират и да носят маски на обществени места. Според нея сега е моментът да се затегнат мерките от здравните власти, за да предотвратим лавинообразното покачване на броя на заразените.


Още от категорията

Винопроизводството у нас е предимно бутиково

Днешният 26 октомври е определен за Международен ден на мавруда и българските сортове вино. „ На пазара на вина не сме там, където бихме искали да бъдем. Като качество българските вина са награждавани редом до продукти от страни като Франция, Италия и Испания. Що се отнася до количеството – по времето на социализма сме имали едни много..

публикувано на 26.10.21 в 17:05

Финансовите загуби от зеления сертификат са вече налице

Новата мярка, изискваща зелен сертификат, засегна както ресторантьорите, така и молове и спортни зали. Това доведе до реорганизация на работата в различните обекти. „Това, което сме създали като организация е да ограничим входовете до минимум. Външният ни паркинг е затворен . Има възможност за достъп за клиенти и служители през..

публикувано на 26.10.21 в 16:20

Клиниката по пулмология е пълна с ковид болни

"Клиниката по пулмология към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив е пълна с болни от ковид, една част за съжаление са с доста тежко състояние". Това обяви в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив началникът ѝ доц. д-р Владимир Ходжев . Той е председател на Българското дружество по белодробни болести. " Тази вълна засегна пациенти с..

обновено на 26.10.21 в 16:08

Няма учен, който да каже, че ваксините са опасни

"И най-некадърното, и най-даровитото Правителство сега не би могло да постигне по-добър резултат в борбата с коронавируса при условията, в които се намираме. Смъртните случаи са факт и е възможното всички да бъдат в резултат на Ковид, а други - приписани на болестта, но каквото и да са отчели болниците, числото е стряскащо", заяви доц. Христо Хинков -..

публикувано на 26.10.21 в 16:04

КЗД призовава да се ревизира заповедта за зеления сертификат

Комисията за защита от дискриминацията определи въвеждането на зеления сертификат като дискриминационна мярка. "От една страна целта ни е да успокоим хората, които мислят, че правата им са нарушени, а от друга - да бъдем коректив на държавния апарат, който въвежда ограничителните мерки",  коментира Орлин Колев, член на Комисията за защита от..

обновено на 26.10.21 в 16:00