Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това, което се случва, не е промяна, а подмяна

| обновено на 04.08.21 в 12:57
Снимка: БГНЕС


Реди ли се политическият пъзел или се търсят все още парченца от него? Ще има ли правителство и каква подкрепа ще получи в пленарна зала? Какви са възможните  сценарии и каква прожекция ни очаква? Горещите въпроси коментираме с  режисьора и политик Евгений Михайлов. 

Според него в тези времена и с тези сценаристи трудно се прави прогноза.

" Но, връщайки се година назад виждам, че това, което съм писал тогава по отношение на случващото се, че хората на площада, които искрено протестираха, накрая ще се превърнат в масовка на истинските сценаристи на тези протести и ще разберат, че са били използвани - това се случва", посочи Михайлов.

По думите му не може да се говори, че протестиращите имат своето представителство в Парламента, а протестът не може да се разглежда като нещо единно. 

  "Имаше различен вид протестиращи - имаше млади хора, които бяха дошли от чужбина с техните си нагласи и с        недоволството от  много неща, които се случват в България. Те протестираха за едно, имаше футболни агитки, които протестираха за друго , имаше хора, които мятаха камъни и павета по полицаите и те протестираха и бяха организирани от трети. Имаше юристи, които целеха с яйца и камъни герба на България, имаше хора, които призоваха да се нахлуе в НС.  Въобще имаше всякакви хора и накрая тези с прашките и с камъните по българския герб са в Парламента, а тези младите и интелигентите хора просто бяха в масовката и продължават да са в масовката. Защото дори субектът, за който те гласуваха от чужбина и който спечели най-много гласове в чужбина - партията на Слави Трифонов, излъга до сега на няколко пъти и не знам на следващите  избори какъв ще бъде резултатът точно на тази партия. Защото ИТН изгуби изборите в България, но с повечето гласове от чужбина и само с 15 хиляди гласа се провъзгласи за победител, който  със своите 65 депутати иска да диктува на всички в Парламента своята воля и да казва - Ако не сте съгласни, значи  вие сте виновни, ако не ни приемете правителството, вие сте виновни, ние няма да преговаряме, няма да подписваме споразумения, това е което ние искаме. Изведнъж се оказа, че процесът  е управляван от един диван и от едни автоинтервюта. За мен е много странно, как не могат да се усетят хората, но за много неща", допълни Михайлов.

По думите му  ИТН станаха първа политическа сила  с програмата си от референдума - един лев субсидия, мажоритарни избори, намаляване броя на народните представители, но  са заблудили хората, защото това сега не е поставено в дневния им ред. Той припомни, че ако преди от партията на Трифонов са казвали, че няма да имат нищо общо с БСП, защото е токсична партия, то сега има сближаване на позициите и 95% съвпадение на вижданията и програмите им. Според него трудно може да се обясни и поведението на ДБ и разминаванията им в основни принципи и позиции от програмата.

 "Всичко, което ни се случва е от слабата ни памет и от това, че се създаде и възпита едно поколение, което е  загубило причинно-следствените връзки и защо сме на този хал, коментира Михайлов.      

Според него това, което се случва в момента не е промяна, това е  огромна подмяна в съзнанието  на хората. Той смята, че когато имаш 13 депутати или 34 като хората на ДБ не може да диктуваш, нито  да искаш да  управляваш,  дори и когато имаш  65 не може да казваш - ако не ме слушате, гледайте си работата. 

"Лесно се избира правителство и според мен ще се направи трик, опит за избиране на правителство, дори чрез намаляване на кворума. И понеже ГЕРБ заявиха, че ще присъстват в залата и ще гласуват против, то тези, които могат да спомогнат да се намали кворума, за да се избере правителство, могат да бъдат само групите на ДБ или ДПС. Но ще бъде трудно, едно такова  правителство след това, да бъде сменено,  какъвто беше случая с правителството на Любен Беров, припомни Евгений Михайлов.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, държавата функционира нормално

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Държавата отсъства от доста време

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28