Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОбС "свали" от 3 на 1 млн. лв. компенсациите за фирмите - превозвачи

След повече от час и половина ожесточени дебати в зала общинските съветници на Пловдив решиха да отпуснат 1 милион лева на 3-те фирми превозвачи. Зам.-кметът по финанси Величко Родопски уточни, парите ще се вземат от електронната система за градския транспорт, където са предвидени 950 000 лв., и допълнително ще се търсят в бюджета 50 хиляди лв.

Първоначално, след среща на представители на транспортните фирми с кмета Здравко Димитров миналата седмица стана ясно, че ще отпуснат 2 милиона лева, за да не се стигне до стачка. Превозвачите обявиха, че загубите им от купуване на преференциални карти за пътуване надхвърлят 1,5 млн. лв. до края на август. 
Часове преди сесията на ОбС кметът внесе извънредно предложение за компенсация от 3 милиона лева. Според него 1 млн. лева ще се вземат от реконструкцията на ул. "Даме Груев", други 600 000 лева - от електронната система за градския транспорт и 1, 050 млн. лева - от отчуждителни процедури. Други 350 000 лева за разходи за материали и текущи ремонти също се пренасочват към превозвачите.

В зала обаче предложението претърпя сериозни промени. 

Независимият съветник Слави Георгив припомни, че сагата с пловдивския градски транспорт датира от времето на кмета Иван Чомаков, и напомни, че сигналите за нередности в транспорта са от години, но общината не взема мерки.  Лидерът на групата на ВМРО Стефан Послийски предложи сега да се платят 1 милион лева, а остатъкът от 588 000 лв. – по-нататък. Той бе подкрепен от председателя на групата на ГЕРБ Йордан Илиев.  

Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ пък предложи съставянето на нарочна комисия, която да разгледа всички документи, свързани с транспорта, и да излезе с конкретни предложения. Председателят на БСП Николай Радев обаче напомни, че няма нужда от такава комисия, защото в ОбС функционира комисия по транспорта. В крайна сметка в зала предложението за нова комисия не бе прието.

Представителят на превозвачите Веселин Дошков призова в зала съветниците да подкрепят отпускането на средства, като припомни, че дългове са натрупани още от 2016 г.

В крайна сметка, след близо 2 часа дебати, 31 съветници от ГЕРБ, ВМРО, БСП и "Съюз за Пловдив" гласуваха за отпускането на 1 млн. лв., 4-ма от "Демократична България“ и 2-ма от „Кауза Пловдив“ бяха против, а 5-ма се въздържаха.

След решението на местния парламент кметът Димитров коментира, че проблемите с градския транспорт на Пловдив се повтарят всяка година. "Миналата година реагира държавата, мисля, че сега пак ще стане така. Утре зам.- кметът Тодор Чонов има среща с министъра на транспорта". По думите на кмета не е редно разговорите да се водят през медиите, и е станало "много грозно", кагато именно през медиите те са алармирали, че готвят протести. 

В същото време кметът коментира и правото  им  да поискат компенсации, защото търпят загуби заради по- малкото пътници и по- скъпи горива.

"Проблемът е общ и аз като кмет на град Пловдив съм длъжен да намеря изход от ситуацията", каза още пловдивският кмет.

По обяд сесията бе прекратена след липса на кворум. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39