Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят едва 1/3 от българските граждани с право на глас. „Това е изключително ниско представително Народно събрание. Няма как да оценяваме едно такова представителство, което е и със спорни политически качества“, каза политологът и обясни, че ниската активност на избирателите се дължи на това, че те не успяха да се припознаят в партиите.

„Това не са политически партии в същинския смисъл на думата. В тези партии липсва разбиране за тяхната функция и същност. Това са просто организации, които следват някакъв странен дневен ред, който дневен ред обслужва шепа партийни функционери“, така обясни Делийски провалът на 46-то НС, след предходния кратък живот на 45-то.

На спекулациите за съставянето на съвместен политически проект между Кирил Петков и Асен Василев Делийски коментира, че „една партия не може да бъде на двама министри. Ние трябва да видим какви са политиките, идеите, социалният интерес“.

 За изборите 2 в 1 той прогнозира, че ще се получи сливане на кампаниите.

„Изглежда, че двата субекта, които максимално ще спечелят от тази ситуация са ГЕРБ и Радев. ГЕРБ могат да спечелят допълнителна електорална подкрепа на парламентарния вот чрез силна анти-Радев реторика“, каза политологът.

ГЕРБ са толкова изчерпани идейно, че това е единственият им шанс да отворят някаква електорална периферия“, допълни още Делийски.

Той дефинира липсата на излъчен от тях президент като „несериозно“ и каза, че „това показва отношението на партията към изборите“.

„Можем да очакваме странни резултати от тези избори, но при всички положения те няма да са адекватни на предпочитанията на българските избиратели“, заключи политологът.

Целия разговор със Страхил Делийски слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00