Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

С диференцирана интеграция "за" европейската идея

Предметът „гражданско образование“,  въведен за първи път през миналата учебна година в 12 клас, от тази вече се изучава от десетокласниците. Кои са горещите теми на ЕС, как да бъдат обяснени на учениците уроците на Европа в училище и извън класната стая – това е темата на дискусията, която ще се проведе в Голямата Епископска базилика. Учениците – „посланици на Европа“ от водещи учебни заведения в Пловдив, сред които Френската езикова гимназия, ЕГ „Иван Вазов“, Търговската гимназия и Техникума по електротехника и електроника се срещат с преподавателя – европеист в СУ „Климент Охридски“ проф. Ингрид Шикова. 

"Уроците на Европа се преподават трудно по няколко причини. Ако се изнасят само лекции за ЕС, без да има истинска дискусия, различни мнения и преживяване на ЕС, децата скучаят. Ето защо ние от Катедра Европеистика на СУ "Св.св. Климент Охридски" подготвихме проект "Ресурсен център Европа" - иновативен подход към темите за ЕС в училище. Чрез него искаме да представим различни материали, които могат да се ползват от учителите както по актуални теми, така и интерактивно." Това уточни проф. Шикова. 

Като интересен пример тя посочи създадената за целта ученическа пиеса "Обичам те, Европа!", като играейки и представяйки я пред своите съученици, младежите могат да научат интересни неща по темата "Европа". Предлагат се и истински казуси, свързани с ЕС  от типа: "Що е шоколад", "Що е бира", "Историята за една студентка" и т.н. - истински казуси, преминали през европейски съд и от които учениците могат да разберат как се прилага законодателството на ЕС, системата от ценности и т.н., а не само  да слушат сухи лекции.

По думите на проф. Шикова, слабостите на ЕС не трябва да бъдат премълчавани от хората, които обичат европейската идея пред учениците. Като една от тях тя посочи, че е съставен от твърде много разнородни държави и прилагането на едни и същи  европейски политики за всички по един и същи начин, е практически невъзможно, като напр. "зелената сделка". Между държавите  има разлики  в държавите, в стандарта на живот, в начините на придобиване на енергия и т.н. "Това обаче не означава, че не трябва да следваме общите политики, но това трябва да става на различни скорости и по различен начин".

"Аз казвам на учениците "...Може да не харесвате ЕС, защото наистина има много слабости в него, но обичайте европейската идея! Това е идея за мир, идея как да живеем заедно". 

Нека след смартфоните и "умните" домове и градове да имаме и смартинтеграция - диференцирана, в зависимост от възможностите на страните и оттук - ясна стратегия накъде отива ЕС". 

Чуйте повече от звуковия файл:Още от категорията

10 пъти е по-висока скритата заболеваемост от КОВИД

"Освен явната, има и много скрита заболеваемост от КОВИД. Съдейки по моите пациенти със симптоми на остри респираторни заболявания, които могат да са признаци на КОВИД, поне 10 пъти е по-висока заболеваемостта от официалната статистика", каза в интервю за Радио Пловдив  д-р Костадин Сотиров , председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в..

обновено на 16.08.22 в 13:23

Политическата криза е между обществото и политиците

„Политическата криза не е между лидерите и отделните партии. Политическата криза е толкова дълбока и разрушителна, защото е между гражданите и политиците. Имаме изключително ниски равнища на доверие, тежко, дълбоко усещане за неудовлетворение, което отчасти граничи с отвращение. Огромният въпрос до изборите е – как ще се държат политическите..

публикувано на 16.08.22 в 10:00

Съдебен акт застрашава работата на десетки училища

Блокирането на конкурсите за директори на повече от 400 училища в страната застрашава с административен хаос работата там. МОН трябва спешно да реагира, тъй като като до началото на учебната година има само месец, предупреждават от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Припомням, на 11 август Върховният..

публикувано на 15.08.22 в 11:12

Медиците отбелязват Деня на Спасението

На 15 август България и българските медици отбелязват Деня на Спасението. На този ден почитаме паметта на десетките лекари и медицински служители, починали по време на работа или непосредствено след нея от изтощение, заразяване от болестите на своите пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали, загинали при..

обновено на 15.08.22 в 10:16

Златният тракийски град остана без финансиране

Древният тракийски град край карловското село Васил Левски остана без финансиране от Министерството на културата. Това заяви доц. д-р Костадин Кисьов в предаването "Точно днес" Той обясни, че от 150 подадени договора във ведомството са подписани по-малко от 10, което означава, че се блокира археологическия сезон в страната. Крайният срок..

публикувано на 12.08.22 в 13:00