Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината с екокампания към малките магазини

| обновено на 13.10.21 в 15:45

Община Пловдив започва информационна кампания, с която се цели увеличаване дела на разделното събиране на хартиени отпадъци от малките търговски обекти.

Това стана ясно на среща, организирана по инициатива на зам.-кмета по екология Анести Тимчев с ръководителите на ОП „Чистота“, рециклиращите фирми „Екопак“ и „Булекопак“ и представители на районните администрации.

Целта е разрешаване на проблем, който затруднява работата на почистващите фирми и създава сериозни затруднения пред рециклирането на отпадъците. Малките търговски обекти генерират сериозен обем от картонени отпадъци ежедневно, които според общинската наредба имат право да изхвърлят в цветните съдове за разделно събиране, но вместо това те пълнят контейнерите за битови отпадъци, като така ги препълват,  коментира Анести Тимчев.  

"В Пловдив двете фирми са поставили общо 1708 контейнери,  с вместимост 1 545 228 литра.  Ако обаче съпоставим количеството събрани отпадъци, те представляват едва  5% от събраните разделно от гражданите. Изключително малък дял  участие на граждани, търговски обекти и институции.  Това е причината да се постави остро въпроса за разделното събиране на отпадъците, което вече е строго европейско изистване."

От своя страна  експертите от рециклиращите фирми подчертаха, че повечето хартиен отпадък, веднъж изхвърлен в общите контейнери, вече е  негоден за рециклиране.  Затова подобряването на събирането й ще помогне за намаляване на обема от боклуци, които се депонират на сметищата Цалапица и Шишманци.

За постигане на целите, Община Пловдив започва разпращането на писма до управителите на всички малки търговски  обекти за реда на събиране и изхвърляне на хартиените отпадъци.

Ще бъдат ли стимулирани малките фирми за да се активизират за такова събиране на боклука? 

"Ще има строги санкции, но и стимули! Всеки среден магазин ежедневно получава опаковани доставки, болшинството хартиени, които накрая изхвърля. И то обичайно в обикновените контейнери. Става хаос. Общината ще стигне до всеки малък търговски обект.  Ще  му се предложат два варианта.   Или да сключи договор с фирма за двукратно в седмицата събиране на отпадъците, или да складира у себе си и да знае ден от седмицата, когато  ще има транспорт за събирането им.  Иначе градът ще става все по мръсен и процесът ще се изгуби от контрол." - категоричен е заместник-кметът на Пловдив. 

С дирекция "Екология" са подготвени  и много активни действия за работа с гражданите, а заедно с неправителствени организации се подготвят  редица кампании, целящи да се повиши информираността за ползите от разделното събиране. 

Без нас е невъзможно системите за разделно събиране на отпадъци да работят успешно и ние, всички граждани, трябва да положим усилия за това -  коментира още Анести Тимчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След ухапване от кърлеж наблюдението е задължително

Специализираните общински екипи в Пловдив продължават с обработката срещу кърлежи на тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по  предварително изготвен работен график. Необичайно толплото за сезона време тази година повиши риска и от разпространението на комарите. Темата..

публикувано на 16.04.24 в 13:45
Татяна Буруджиева

ПП-ДБ ще са изключени от следващото управление

Моята хипотеза е, че ПП-ДБ са изключени от следващото управление, тъй като показаха, че не е възможно да се работи с тях и да им се има доверие, в решенията и преговорите, които се водят. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доцент Татяна Буруджиева, политолог и университетски преподавател. Тя припомни думите..

публикувано на 16.04.24 в 10:01

Приоритетно косят паркове и детски площадки

Приоритетно в Пловдив се косят градините, парковете и детските площадки. Едва след това ще се премине към премахването на високата тревна растителност в междублоковите пространства. Това заяви директорът на „Градини и паркове“  Антон Георгиев в ефира на Радио Пловдив. Поводът е недоволството на граждани, че растителността в междублоковите..

публикувано на 15.04.24 в 17:39

Културата не е само театър, опера и балет!

„ Културата не е само театър, опера и балет! Тя е и философия. По-тревожното е, че я няма културата в отношенията на хората, между политиците, между една група от населението спрямо друга. И това е пагубно! Трябва сигурно векове да минат едните да се облагородят, а другите да не подивеят съвсем “ – заяви в интервю за Радио Пловдив поетът и..

публикувано на 15.04.24 в 17:18