Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Скъпият ток няма да затвори УМБАЛ "Св. Георги"


Безпрецедентно високи сметки за ток затрудниха не само общинита, но и болниците.

Каква е ситуацията в най-голямата болница в Южна България – УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив  разказва заместник – директорът по административни и икономически въпроси доц. Момчил Мавров.

Само за първия месец на тази година сметките  за ток на болницата  са 421 342 лв. с ДДС.   В сравнение със същия период на миналата година цената е скочила над два пъти.

Тогавашната цена от 168 лв. за мегават/час електроенергия с малки отклонения се е задържала до октомври 2021 г. Оттогава, до края на годината  рязко скача до  281 лв. без ДДС, а този януари тя вече е 397 лв. за мегават/час.

Освен това  лечебницата купува тока на различна цена във всеки един час от денонощието,  понеже  тя постоянно варира  на енергийната борса.

Засега болницата може да си поеме сметките със собствени средства.  Докога  ще е така – можем само да гадаем, коментира  доц. Мавров.  По думите му обаче, ако  тази нтенденция обаче  продължи, ще се наложи да  се посегне  към средствата за инвестиции. 

Все още е рано да се прогнозира как ще се развият нещата, тъй като не знаем  при тази динамика, каква ще е цената  дори за седмица напред.  Не се знае докога може да издържи болницата.  Възможностите за икономии на болниците поначало са маллки – няма как да се ограничи потреблението на електричество главно заради  болничната техника - категоричен е административният  шеф на УМБАЛ "Св. Георги". 

Няма опасност да се стигне до ограничаване на лечебната дейност. Високата цена на тока няма да повлияе и на качеството на лечебня процес. 

Държавата компенсира  с 110 лв. на киловат час – 174 хил. лева за октомври  и ноември. За декември и януари  все още не  е е получена  компенсаторна сума.  Тази техника все пак е само временно решение.  

Ако  цените  продължат  да растат,  възниква необходимост от поскъпване на клиничните пътеки. Инфлацията също е нараснала чувствително, което също е довод за увеличено финансиране на пътеките, смята доц. Момчил Мавров. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Максим Ешкенази в „Добро утро, ден!“

Световноизвестният диригент и цигулар Максим Ешкенази гостува в рубриката ни „Добро утро, ден!“ в най-светлата седмица за България, в която посрещнахме 24 май. Не скрива емоцията си, когато казва, че това е най-светлият празник за него. „Ако имаме национално съкровище, това е нашият език“, категоричен е Ешкенази. Максим Ешкенази..

обновено на 27.05.23 в 11:25

Ако кабинетът даде резултати, печелят ПП и ДБ

„ Недоволни от средите на ПП и ДБ са няколко десетки от най-шумните и най-радикално настроените хора – 30-40 души. Като цялата социологическа общност твърди, че около 70 процента от българските граждани, които ходят да гласуват, всъщност искат правителство. И ако резултатите на този кабинет са бързи и ефективни, разбира се, ще се..

публикувано на 26.05.23 в 16:22

За да има бюджет, трябва да има кой да го направи

На 10 юни изтича действието на т. нар. удължителен закон за бюджета. Ако след тази дата  няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира, съобщиха от Министерството на финансите. Въпреки това, Парламентът все още не е започнал работа по бюджета за тази година...

публикувано на 26.05.23 в 15:14

Варят ни като жаби, играе се фарс и вече се готвим за нови избори

За съдебната реформа, за прокуратурата като бухалка и за Темида за политическа употреба разговаряме с Мария Капон. Преди ден тя озадачено възкликна вав ФБ, че неин сигнал за злоупотреби отпреди 10 години, днес се оказва предложение за продължаване на наказателно преследване срещу Делян Добрев. Самият той определи делото, прекратено по давност, за форма..

публикувано на 26.05.23 в 11:37

Има рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и ГЕРБ

Съществуват рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и в ГЕРБ заради тази комбинация и несъгласието на част от партийците с нея. Това заяви  политическият анализатор доц. Светослав Живков, който коментира анонсираната ротация за кабинет с хоризонт 18 месеца.  Той подчерта, че евентуална пречка за създаването на правителство в този вариант може да е и..

публикувано на 26.05.23 в 10:45