Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив набират доброволци за експерименталното клинично изпитване на медикамента

Проучават дали хапчето за ковид може да ни предпази от болестта


Експерименталното клинично изпитване на хапчето за ковид-19 вече се прави и в Пловдив. То се провежда под ръководството и наблюдението на пулмолога д-р Атанас Парев, който работи в  МБАЛ "Свети Пантелеймон" и извършва изпитването със свой екип. За Радио Пловдив специалистът разказа, че в момента се набират доброволци за третия етап от проучването и това се прави в над 200 места в света. Пловдив е едно от тях. 

Той обясни, че лекарството е в таблетна форма и се дава на контактните на ковид за предпазване от разболяване, т.е е като един вид профилактика на заболяването.

Вече са приключили първите два етапа от клиничните изпитвания на медикамента, в който са участвали  пациенти болни от  ковид. Става въпрос за пациенти с висок риск от прогресия към тежко заболяване. За тази категория болни е разрешено прилагането на  хапчето, защото е доказано, че то лекува. Медикаментът от скоро се  продава в аптеките във Франция.

Резултатите са уникално добри. Намалихме смъртността и влизането в болница с 89%. От всеки 10 болни само един стигна до болница, посочи д-р Парев. 

Вторият етап от изследването  е бил при болни с нисък риск от тежко протичане – например ваксинирани болни. Тук проучването ще продължи още известно време.

В момента започва и третият етап, за който д-р Парев набира доброволци и в Пловдив. 

 По думите на д-р Парев медикаментът действа като противовирусен препарат и трябва да се започне с прилагането му в първите четири дни и тогава е с много висок ефект. Прилага се на контактни лица, които не са ваксинирани и не са боледували от ковид. Приема се 10 дни под непрекъснато наблюдение.

Аз ще  наблюдавам доброволците първите 14 дни. Правят се 4 прегледа и 4 пъти се взима кръв, а всеки ден ще се взима натривка от носа, за да се изследва вирусният товар, допълва специалистът.

Цялото интервю може да чуете от прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33