Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужни са мерки за хората с най-ниска покупателна способност

Богомил Николов: Инфлацията се генерира от веригите на доставки

Безспорно антикризисните мерки на правителството са полезни. Всяка стотинка помощ и отстъпка са полезни за всяко домакинство. Но големият въпрос е дали те биха повлияли на инфлацията, която трайно се настанява у нас. 

Това кометнира пред Радио Пловдив Богомил Николов от "Активни потребители".

Той припомни, че българите сме виждали и по - лошо, имаме горчив опит с много по - голяма инфлация.

Мерките няма да спрат инфлацията, убеден е Николов. По думите му, трябва да се търси много по - трайно решение за потискане на това нарастване на цените. 

Диференцираното ДДС

По повод  0% ДДС на хляба Богомил Николов припомни, че самите производители са заявили, че трябва да сме благодарни, че няма да вдигат цената на хляба, камо ли да я намалят.

Това го видяхме преди време и с ресторантите. За съжаление една идея, която имаше широка подкрепа, се провали с гръм и трясък, каза представителят на „Активни потребители". 

Намаляването на ДДС се явява средство за субсидиране на даден бизнес, а не за подпомагане на крайните потребители, коментира Николов. 

Всички по веригата на ДДС са нещо като счетодовители, които само начисляват, а крайният потребител плаща, обобщи той. 

Появява се и много лош ефект - много бизнеси започнаха да претендират за същото. И това няма да има край, прогнозира Богомил Николов. 

Когато говорим за подпомагане на гражданите и на домакинствата, приоритетът трябва да бъде тяхната нужда. А това може да стане по линя на социалното подпомагане. 

Цените не могат да се променят с промени на ДДС, заяви Николов. 

Има ли спекула?

Там, където има регулирани цени, нещата са относително стабилни. Там, където има свободен пазар, може да има инфлация и подобни явления, посочи Николов. 

Спекула като термин в свободната икономика не съществува. 

Има картели, различни съгласувани практики, които увреждат конкуренцията. Там трябва да е насочено вниманието и то най - вече по веригата на снабдяването, не в крайните магазини. Защото причините за инфлацията не са в морала на търговците в супермаркета. Те са от веригите на доставки, най - вече горивата са факторът. 

Там трябва да се търси решението. Това вече е държавната политика.

Глобални ефекти не могат да се минимизират с локални средства, убеден е Богомил Николов.

Той изрази надежда, че тези външни фактори ще отслабнат.

Националните и локалните мерки трябва да бъдат фокусирани върху покупателната способност на хората с най - ниски доходи. Така най - малко ще усетим негативните ефекти. 

Интервюто на Елена Крушкова с Богомил Николов е в звуковия файл. 

По публикацията работи: Антоанета Петричанска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35