Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пренареждането на пластовете започна сега

"Със сигурност това е нещо добро, защото оттук нататък натискът, недоумението на европейската публика, напрежението  се прехвърлят върху македонските политици. Ние се освободихме от бремето да спираме разширението на ЕС. Абсолютно некоректно бяхме блокирали и Албания, която дори трябваше да изостри тона срещу нас, за да ни напомни, че спираме разширението на две балкански държави. Със сигурност, това е един добър ден. Оттук нататък нека да се занимаваме с проблемите, които сега ще имаме с оглед на назряващата политическа криза". Това подчерта политологът Светослав Малинов по повод одобреното проекторешение от НС за френското предложение за РСМ.

По думите му, допълнителните условия, които България поставя към френското предложение гарантират, че най-големите ни страхове няма да се оправдаят. Това означава, че в случай на задълбочаващ се конфликт по време на преговорите, ЕС вече е заел нашата страна.

 "В тази ситуация македонският елит разбира, че ние постигнахме целите си. А те тепърва ще трябва да обясняват на македонците и на ЕС за какво става въпрос. Но ЕС зае нашата страна.Може би не я зае на 100%, но в реалната политика никога не постигаш всичко.  А условията, които ние добавихме, гарантират, че ние във всеки един бъдещ момент от бъдещите преговори сме се осигурили".

Ако Македония не приеме нашето предложение, нещата ще се върнат в изходна позиция, но България ще удържи победа. Аргументът е, че македонците блокират процеса, вкл. и своите съседи от Албания." Ситуацията се променя коренно, отношението към нас ще се промени и нашата позиция ни осигурява спокойно обясняване и защитаване на позициите ни, което досега беше много трудно. Преди това не можехме да обясним убедително защо блокираме две страни - членове на НАТО, които искат да са членове на ЕС. Сега вече няма да обясняваме, македонците да го правят." 

Малинов посочи като възможна интрига даването на третия мандат от президента Радев.  От заявките, които имаме досега, не можем да се надяваме че ще бъдат избегнати изборите. Що се отнася  до политическата прогноза, какво ще стане на самите избори, е много трудно  да се каже какво предстои. Българските избиратели преосмислят позициите си. Едва след около два месеца ще можем кажем дали има пренареждане и в какви мащаби е то. "Това което стана в НС, е силно драматично, но и силно мобилизиращо за част от избирателите. "Сигурен съм в едно: много хора са възмутени не защото много харесваха Правителството,  а заради начина, по който много хора са възмутени сега не защото не харесват правителството, а заради начина, по който беше организиран този вот на недоверие, заради абсолютната изненада, вкл.  и заради казуса с Македония".

Политическата прогноза трябва да почака, защото пренареждането на пластовете започва сега. Няма никаква коалиция в НС, а имаше просто сваляне на Правителството с помощта на ИТН. Партиите, които го свалиха, няма да са в коалиция, а част от тях няма да попаднат и в новото НС, подчерта Малинов.

По думите му, набраната у хората няма да се подхранва от улични протести, а ще се излее на изборите.  Парламентът, който е фокус на обществено негодувание, при служебен кабинет не работи. "Това носи риск и означава, че ще трябва да се ограничим, бързи решения от голям мащаб не могат да се взимат и т.н. Това не са абстрактни хипотези, защото се води война. В момента в който президентът даде мандата на първата политическа сила, започват да се броят три седмици и всичко свършва. В момента всички са наясно, че трябва да се гласуват още едно две решения в рамките на Парламента и след това се отива на избори. На практика, колкото и да е иронично, Парламентът ще стане ефективен и работещ точно в края на своето съществуване".

По публикацията работи: Веселина Пеева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22