Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вървим към извънредни избори още тази есен

Въпреки, че хората не искат да ходят на нови избори, ситуацията върви натам

Елена Дариева
Снимка: Фейсбук/Елена Дариева

На 29 юни, утрото е със знаците на промяната, математиката на мандатите и преговорите. Как посред лято отново сме пред дилеми за избирателя, и как политиците се опитват да отиграят ситуацията коалиционно?

"Продължаваме промяната" започва преговори за съставяне на правителство с "Демократична България", БСП и отцепилите се депутати от групата на "Има такъв народ". "Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието", посочиха от формацията. 

По темата дали е вариант ново правителство в този парламент говорим с Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

Социологът каза, че не е добре в моменти като сегашните у нас да се правят социологически проучвания. "Хората дори не могат да изработят позиция по едната тема и ги връхлита следващата, от 8 юни до 22 юни динамиката на политическите процеси е висока", посочи Дариева. По думите й обстановката е силно променлива, и представителни данни за социология не могат да са реални, а само бегъл ориентир. 

"И миналата и тази година са доста "горещи" в политически план, наблюдаваме спад на избирателната активност, което е много неприятно, но е факт", каза още Елена Дариева. Тя прогнозира, че вървим към нови избори още през тази есен, защото трудно ще се открие друг вариант в този парламент. 

ГЕРБ и ДПС имат ясен електорат и стабилно представителство. От тях може да очакваме добро представяне на нови избори. "Продължаваме промяната" и Демократична България имат ясна идентичност и високи шансове за представяне добре на извънреден вот. Рано е да се каже дали ще се явят заедно на изборите, посочи социологът. БСП са в трудна ситуация, още повече след като България изгони 70 руски дипломати. Разделителните линии се задълбочават. ИТН едва ли ще има висок шанс за добро представяне на изборите, вървящата ерозия при тях е още от пролетта, при тях вече има реални напускания на партията. Възраждане беше във възходящ тренд в последните месеци, но текат процеси на разцепление и при тях, като например напускането на народния представител от Пловдив-град Елена Гунчева. Там има да се дадат отговори на трудни въпроси, като например, как така на 22 юни бяха на един протест заедно с ДПС. Те (Възраждане) ще бъдат политическата формация, която ние, социолозите ще наблюдаваме с най-голям интерес. 
Още от категорията

Ученици от Английската искат едносменен режим на обучение

Ученици от Езикова гимназия „Пловдив“ настояват за преминаване на едносменен режим на обучение. В момента учебните занятия в училището се осъществяват на две смени, което означава, че в повечето дни, голяма част от учениците се прибират вкъщи едва след 20 часа. В същото време в Езикова гимназия „Пловдив“ има осигурени достатъчно кабинети,..

обновено на 07.10.22 в 08:59

Всяка инатливост днес ще бъде наказана на следващите избори

Не знам колко е подходящо днес точно президентът Румен Радев да призовава да се забравят червените линии, защото той е сред причините те да ги начертаят, но резултатите от последните избори явно са довели и до неговото отрезвяване към по- разумна позиция, коментира в предаването "Ден след ден" журналистът от "24 часа" Ваня Драганова. Според нея..

публикувано на 06.10.22 в 17:14

Партиите мислят стратегии и ходят по много тънък лед

Политическият анализатор Кристиян Шкварек  коментира за програма "Ден след ден"  възможните и невъзможни коалиции за управленско мнозинство и съставянето на кабинет. Според него до момента единствено Герб са показали готовност за диалог и компромиси в името на това да има управление зимата, но и от  другата страна не е имало много категорична..

публикувано на 06.10.22 в 16:40
Богдан Милчев

Искат одит за безопасност на пробива на Водната палата

Експертите на Института по пътна безопасност ще дадат оценка на доклада с изходните данни на проекта за пробив на Водната палата. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на УС на неправителствената организация Богдан Милчев, който вчера присъства на първата копка на проекта. Той обясни, че е получил лично покана от пловдивския кмет..

публикувано на 06.10.22 в 15:44

Преговарящите ще бъдат алиби на Борисов при провал

„Предложението на ГЕРБ за преговори е удачно, но не мисля, че Соломон Паси и Росен Плевнелиев са най-удачните хора. Възможно е обаче Бойко Борисов да ги използва като алиби при евентуален отказ на партиите да съставят кабинет или изобщо да отидат на преговорите. Ще каже ето аз ви извадих най-големите ястреби, най-големите евроатланци, вие пак..

публикувано на 06.10.22 в 10:53