Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вървим към извънредни избори още тази есен

Въпреки, че хората не искат да ходят на нови избори, ситуацията върви натам

Елена Дариева
Снимка: Фейсбук/Елена Дариева

На 29 юни, утрото е със знаците на промяната, математиката на мандатите и преговорите. Как посред лято отново сме пред дилеми за избирателя, и как политиците се опитват да отиграят ситуацията коалиционно?

"Продължаваме промяната" започва преговори за съставяне на правителство с "Демократична България", БСП и отцепилите се депутати от групата на "Има такъв народ". "Целта е формиране на мнозинство от 121 депутати срещу корупцията и задкулисието", посочиха от формацията. 

По темата дали е вариант ново правителство в този парламент говорим с Елена Дариева от социологическа агенция "Насока".

Социологът каза, че не е добре в моменти като сегашните у нас да се правят социологически проучвания. "Хората дори не могат да изработят позиция по едната тема и ги връхлита следващата, от 8 юни до 22 юни динамиката на политическите процеси е висока", посочи Дариева. По думите й обстановката е силно променлива, и представителни данни за социология не могат да са реални, а само бегъл ориентир. 

"И миналата и тази година са доста "горещи" в политически план, наблюдаваме спад на избирателната активност, което е много неприятно, но е факт", каза още Елена Дариева. Тя прогнозира, че вървим към нови избори още през тази есен, защото трудно ще се открие друг вариант в този парламент. 

ГЕРБ и ДПС имат ясен електорат и стабилно представителство. От тях може да очакваме добро представяне на нови избори. "Продължаваме промяната" и Демократична България имат ясна идентичност и високи шансове за представяне добре на извънреден вот. Рано е да се каже дали ще се явят заедно на изборите, посочи социологът. БСП са в трудна ситуация, още повече след като България изгони 70 руски дипломати. Разделителните линии се задълбочават. ИТН едва ли ще има висок шанс за добро представяне на изборите, вървящата ерозия при тях е още от пролетта, при тях вече има реални напускания на партията. Възраждане беше във възходящ тренд в последните месеци, но текат процеси на разцепление и при тях, като например напускането на народния представител от Пловдив-град Елена Гунчева. Там има да се дадат отговори на трудни въпроси, като например, как така на 22 юни бяха на един протест заедно с ДПС. Те (Възраждане) ще бъдат политическата формация, която ние, социолозите ще наблюдаваме с най-голям интерес. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38