Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив от години е любим град на инвеститорите

В Пловдив тази вечер ще се проведе XII-то издание на годишните националните награди за луксозно строителство. Пловдив отново изпревари София в този сектор. Още повече, когато говорим за запазване и реновиране на сгради с историческа и културна стойност. 

За инвестициите от чужбина, за новите проекти в развитие говори Ангел Хронев, председател на „Търговско-Промишлена Камара – Пловдив".

"Традиционно, луксозното строителство по време на криза се развива, показват го и наградите, които ще връчим тази вечер. Показва също, че в Пловдив търсенето е повече от предлагането и строителството продължава с пълна сила. Макар че данните от Агенцията по вписвания показват, че за последното 3-месечие има по-малко сделки", коментира Хронев.

Наградите, които ще бъдат връчени тази вечер, са за дизайн, архитектура, хотели, жилищни имоти. 

Пловдив от 10 години е любим град на инвеститорите, каза още Ангел Хронев. Той допълни, че по данни на БНБ Пловдив дори не е в първата 3-ка на инвестиции от чуждестранни донори, но е топ 3 на вътрешни инвестиции, така че като цяло инвестициите в града се развиват много добре. 

"Непрекъснато инвеститори, фирми или бизнес делегации идват при нас и се интересуват как да вложат своите средства. Ние ги насочваме към терени или направо към Тракия икономическа зона. Наистина е намалял бумът на турски фирми, но фирми от ЕС за първи път подчертано се интересуват от нас. Вероятно една от причините е злощастната война в Украйна, която прекъсна доста от доставките", смята председателят на Търговско-промишлената палата в Пловдив.

Ангел Хронев припомни, че тук е развита предимно преработващата промишленост, но е добре да се развиват високотехнологичните сектори. Повечето инвеститори са от преработващата промишленост, които искат много работна ръка, а това вече е проблем. Инвестициите са предимно в машиностроене, металообработване, производство на автомобили - там са предимно инвестициите, както и производството на храни. 

Според Хронев една от причините за успеха на Пловдив е, че вътре в нашата бизнес екосистема има добър синхрон между публичните институции, държавни структури и частни инвеститори. "Всеки се опитва да помага и да контактува с важните играчи", посочи той.

Председателят на Търговско-промишлената камара посочи, че от новото правителство те очакват подобряване на бизнес средата, например отпадане на тромавите процедури за изграждане на ВЕИ - централи, още повече, че сме пред енергийна криза. 

Инфраструктурата на Пловдив също изостава, а такива пробиви като този при Водната палата в Брюксел е нещо нормално, смята той. 

Цялото интервю на Живка Танчева с Ангел Хронев е в прикачения файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22