Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Добро утро, ден!" с проф. Пенка Стефанова

| обновено на 14.10.22 в 17:06

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ни гостува проф. д-р Пенка Стефанова - водещ специалист по детска хирургия в България, началник на Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив. Преподава и води практически упражнения по детска хирургия на студенти в Медицинския университет в Пловдив. 

Тя е председател на Българското дружество по детска хирургия и зам.-председател на Българското хирургично дружество. Член е на Световната асоциация по детска хирургия и на Европейската асоциация по детска хирургия.

 Една жена с голямо сърце и неизменна усмивка на лицето си. За себе си казва, че всеки ден научава нещо ново, а в последно време е „луда“ по древна история на България. Може би защото се чувства не един път, а пет пъти българка и иска тази любов да я предаде на младите и нейните студенти. 

Основното обаче е любовта към децата. В детска хирургия намръщените физиономии са забранени, а когато и е най-тежко предпочита да си поговори с дете. Децата имат трето око, те усещат всичко, казва още проф. Стефанова и е категорична, че ако трябва да избира отново, отново би избрала да се посвети на малките си пациенти.Още от категорията

Максим Ешкенази в „Добро утро, ден!“

Световноизвестният диригент и цигулар Максим Ешкенази гостува в рубриката ни „Добро утро, ден!“ в най-светлата седмица за България, в която посрещнахме 24 май. Не скрива емоцията си, когато казва, че това е най-светлият празник за него. „Ако имаме национално съкровище, това е нашият език“, категоричен е Ешкенази. Максим Ешкенази..

обновено на 27.05.23 в 11:25

Ако кабинетът даде резултати, печелят ПП и ДБ

„ Недоволни от средите на ПП и ДБ са няколко десетки от най-шумните и най-радикално настроените хора – 30-40 души. Като цялата социологическа общност твърди, че около 70 процента от българските граждани, които ходят да гласуват, всъщност искат правителство. И ако резултатите на този кабинет са бързи и ефективни, разбира се, ще се..

публикувано на 26.05.23 в 16:22

За да има бюджет, трябва да има кой да го направи

На 10 юни изтича действието на т. нар. удължителен закон за бюджета. Ако след тази дата  няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира, съобщиха от Министерството на финансите. Въпреки това, Парламентът все още не е започнал работа по бюджета за тази година...

публикувано на 26.05.23 в 15:14

Варят ни като жаби, играе се фарс и вече се готвим за нови избори

За съдебната реформа, за прокуратурата като бухалка и за Темида за политическа употреба разговаряме с Мария Капон. Преди ден тя озадачено възкликна вав ФБ, че неин сигнал за злоупотреби отпреди 10 години, днес се оказва предложение за продължаване на наказателно преследване срещу Делян Добрев. Самият той определи делото, прекратено по давност, за форма..

публикувано на 26.05.23 в 11:37

Има рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и ГЕРБ

Съществуват рискове за разкол вътре в ПП – ДБ и в ГЕРБ заради тази комбинация и несъгласието на част от партийците с нея. Това заяви  политическият анализатор доц. Светослав Живков, който коментира анонсираната ротация за кабинет с хоризонт 18 месеца.  Той подчерта, че евентуална пречка за създаването на правителство в този вариант може да е и..

публикувано на 26.05.23 в 10:45