Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Налице е криза на демокрацията и държавността

"Двете страни на Сглобката, от птичи поглед, си дават сражение в момента. Тя се състоеше от либералните прогресивни прозападни сили   срещу по-умерените, по-балкански и по-прагматични. Струва ми се, че балканските в момента бият либералите и това се случва, за да трасира пътя към изборите. До голяма част това е част от предизборната кампания.  Става въпрос за медийната страна на въпроса, не за правната, защото тя има своите шокиращи измерения, но поне по три линии либералите в България са в ъгъла на ринга". Това заяви политологът от ГАЛЪП Първан Симеонов.

По думите му, предстои да се види дали в такава ситуация ПП-ДБ "ще започнат да гълтат вода"  или  ще се мобилизират, както правят в топлите сезони. Другият вариант е те да останат на доста сериозна дистанция от ГЕРБ-СДС и дори има хипотеза, че при сериозна мобилизация на ДПС, може да бъде спорно и второто им място.

 "Никой не знае какво ще направи "Възраждане" в едни избори, особено 2 в 1, да не стане така, че ДПС, "Възраждане" и ПП-ДБ са в пакет в борбата за второто място".

Симеонов заяви още, че вижда  възможност за мобилизация на ПП-ДБ в отхвърлянето на Служебния кабинет от тяхна страна с аргумент, че той е видимо срещу тях, като сговор между ГЕРБ, ДПС и Радев.

 "Най-важното,  което ще разкажат, е че остава вътрешният министър. Има голяма значение дали полицията гони купувачите на гласове или не ги гони.Най-големите грешки в подобни политически времена идват от престараване и предозиране, каквото в българската политика сме наблюдавали", предупреди Симеонов. 

Той предупреди, че конюнктурното пипане на Конституцията е опасно. Ориентирането на хората за изборите ще доведе до това, че всички вкупом ще изглеждат грозно и ще има търсене за нещо трето. Такова  "грамадно" нещо обаче не се очертава и фактите се трупат в полза на президента Радев.

"При сегашната политическа ситуация непредвидимостта е увеличена с още един фактор - дали натрупаното напрежение е срещу двете части на сглобката и няма да авърши с рязката поява на нещо ново. В страната има една контракултура, която съществува в мрежите, там има голямо търсене и ако някой успее там да създаде гравитационен център, възможно е да се види след изборите и някакъв любопитен резултат. Но непредвидимостта е голяма", заяви Симеонов.

Той обаче допусна, че изборите може и да завършат банално. Тогава възниква въпросът кой и с кого ще управлява.

"Никой не мисли, че в нашата страна в момента е възможно да управляваш лесно без либералите, прогресистите. Те са основните дистрирбутори на западността у нас, особено в условията на война в близост до нас. Те са реални хора в обществото, колкото и в момента ПП да са акумулирали срещу себе си гняв отвсякъде.  Но както и да погледнем, утрешната ситуация в страната може да се окаже дори по-трудна от всичко, което се случва в момента и тогава Служебният кабинет ще трябва да остане.  И тогава може да се образува ниша за нещо неочаквано и ново. 

Този постоянен опит за съдебна реформа, завършващ с контраатака, невъзможността да се начертае управленска формула, ниските нива на доверие в изборите са белезите на криза на демокрацията,  на криза на демократичните механизми и на държавността."


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Борис Попиванов

Политиците са се примирили, че отиват на нови избори

Летните кризи в политическия живот у нас - разговор с доц. Борис Попиванов , политолог и преподавател в Софийския университет, за невъзможните ходове, които циклят в спиралата кабинет-избори-партии. Доц. Попиванов смята, че няма сигнали за положителен сценарий за реализация на правителство с третия мандат. "Би трябвало след провала на втория мандат..

обновено на 24.07.24 в 10:24

Българите избират между Турция и Гърция за почивки в чужбина

Изборът на българите, които почиват в чужбина, традиционно е разпределен между Гърция и Турция.Това зая ви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Весела Гюрова, учредител на сдружението "Бъдеще за туризма", която работи в голяма пловдивска туристическа агенция. „Последните няколко години се наблюдава изключително засилен..

публикувано на 24.07.24 в 10:10

Средното образование се нуждае от цялостна реформа

Ниски резултати на учениците по български и математика, огромен дял на частните уроци, неудовлетворени родители и университетски преподаватели, сериозни разлики в образователното ниво на хората от различните региона на страната, лошо управление на политиките в образователната система. Това са само част от констатациите на одиторите на..

публикувано на 23.07.24 в 10:24

Няма шанс за правителство с трети мандат, ще има избори

Президентът Румен Радев е изправен пред много сложно решение. Затова смятам, че той ще връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на БСП. Това заяви в инетрвю за Радио Пловдив политологът и университетски преподавател доцент Татяна Буруджиев. Тя подчерта, че хората, които се явяват на избори търсят доверието на..

публикувано на 23.07.24 в 09:52

Продължава да има повече от 1 пожар на ден в "Столипиново"

Последните огнища на пожари в Пловдивска област са угасени към днешна дата. Последните 2 дни са доста по-спокойни, за разлика от предходните дни, съобщи в предаването "Точно днес" директорът на пловдивската пожарна старши комисар Васил Димов . Той разказа, че са имали над 50 сигнала за пожари за денонощие, докато след падналите валежи те са спаднали..

публикувано на 23.07.24 в 09:00