Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С Ваня Николова и "Забравени легенди" по пътищата на доброто

Историкът и журналист от Пазарджик Ваня Николова е готова с втората си книга, която предстои да бъде отпечатана до месец. 

В нея, под заглавието “Забравени легенди“ тя e събрала различни материали, свързани не само с интересни места в Пазарджишко, както направи в първата си книга, но пише и за своите впечатления и познания, свързани с нейните пътувания извън региона и страната.  

Представя и предания за цветя, птици и природни явления. Всички тези кратки, но увлекателни материали се движат по нишката на доброто, което може да създава маршрути навсякъде. От там, където расте родопският силивряк, по траекториите на светулките, по пътя на птиците и шепота на миналото, който се долавя и днес.

Пътищата минават през манастира  “Свети Наум” в Северна Македония, Роженския манастир, коритото на река Луда Яна и преданията за името й, местността Янини грамади, прохода “Траянови врата“...

Легендите за птиците са свързани със символиката на доброто и е направена съпоставка между вариантите им не само у нас, но и в други държави. Повечето от историите са публикивани в сайта nameridobroto.com  и едноименната страница във Фейсбук.

Това са истории, които са докоснали душата ми и са намерили място в забравени легенди. Това, което  ги обединява е фактът, че любовта и доброто  кара хората да се замислят за това колко различен е светът на легендите и преданията. Колко стойностни неща са съхранени предавани от поколение на поколение. Редно е да те продължат, убедена е Ваня Николова.  

По публикацията работи: Димитър Владимиров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за особеностите на българската народопсихология

Въпросът на "Срещите" тази събота е: "Защо сме такива?" Справка - подмолите на историята.  Своите наблюдения споделят философът Тони Николов, писателят Владимир Зарев и богословът Петър Граматиков. Слушайте, интересно е!

публикувано на 27.09.24 в 13:45

Станимир Видев с изложба в "Червеното пони"

Изложба живопис на Станимир Видев се открива в пловдивската галерия „Червеното пони“ в Стария град.  Авторът е нарекъл експозицията си „Почти абстрактно“.

публикувано на 27.09.24 в 06:27

Пловдив е домакин на "Фасада видео фестивал"

Днес започва 15-ото издание на международния фестивал за късометражно кино и видео арт „Фасада видео фестивал“ , съобщават организаторите от сдружението „Изкуството днес“.  Мястото на прожекциите, по традиция, е в Лапидариума в Стария град на Пловдив. Тази година програмата включва 32 творби от 21 държави. Журито направи своя избор измежду..

публикувано на 27.09.24 в 06:23

Издателство "Хермес" представя библиотека "Седемте хълма"

Довечера от 18,00 часа в зала "Съединение" на Регионален исторически музей - Пловдив ще се състои представянето на библиотека "Седемте хълма" на издателска къща Хермес.  "Поредицата събира историческата памет на Пловдив, за да я съхрани и предаде на идните поколения. Избраните книги са художествена хроника на Града под тепетата, разказ за онзи..

публикувано на 26.09.24 в 07:13

Романът "Малки грехове" изследва истината и лъжата

В програма "Точно днес" говорим за най-новия роман на  Паулина Георгиева , който се казва " Малки грехове ".  Шестима приятели се срещат на уикенд ваканция на остров Крит, където отсядат в луксозен ритрийт център, известен с това, че лекува „малките“ грехове на съвременните хора – злоупотреба с алкохол, антидепресанти, изневери, кариерни амбиции,..

публикувано на 26.09.24 в 06:54