В Пловдив откриха първото социално предприятие по шивачество

| обновено на 30.01.15 в 08:44

Работилница по шивачество бе открита в Комплекса за социални услуги „Свети Георги” в Пловдив. 

Първоначално в нея ще се обучават 4 жени. Те са безработни и са приели предложението на бюрото по труда в квартал „Изгрев” да участват в проекта. Обучението им ще трае  6 месеца и през това време те ще получават стипендия.

Националният алианс за работа с доброволци, който е партньор по проекта, се ангажира  да съдейства на жените, преминали курса, да си намерят работа в шивашки предприятия, обясни Мария Шишкова-ръководител на проекта.

Средствата за работилницата са осигурени от Ротари клуб в германския град Дортмунд. На откриването присъства и заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, според когото работилницата демонстрира бъдещето на социалните услуги и е едно от устойчивите решения за намаляване на безработицата сред младежите,които са прекъснали образованието си.

Проектът стартира с подкрепата на община Пловдив и се финансира от „Дружество за подпомагане на българските домове”, Берлин чрез дарители от немския град Дортмунд, както и с любезното сътрудничество на КСУ „Св. Георги” – гр. Пловдив.