"Фронтоваци" слагат кални петна върху "патриоти"

Изказванията на депутатите от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов по адрес на децата с увреждания усили напрежението, което и без това предизвика протести след квалификациите, направени  преди време от Валери Симеонов. 

Александър Сиди, депутат „Обединени патриоти“, зам.- председател на ВМРО се разграничи от колегите си като сподели това в социалните мрежи. Ето част от написаното "Разграничавам се от изказванията на мои колеги от НФСБ. Аз, а и всички мои колеги във ВМРО не споделяме начина, по който депутати от НФСБ коментират протестите. .........  Искаше ми се медиите да бяха обозначавали по – точно, че репликите, които разбуниха обществото са направени от "фронтоваци", а не от обобщаващото "патриоти". 

В интервю за предаването "Ден след ден" Сиди обясни, че коалицията  няма механизъм за искане на обяснение от депутатите, може да има изразяване на позиция по неприемливото поведение, разграничаване, извинение, но не и наказание.  

Все пак, държа името ми да не бъде слагано до името на хора, които говорят по този начин.

Като народен представител не мога да се солидаризирам с такива думи, хората имат своите проблеми и право да протестират Те са унизени и обидени от изказванията по техен адрес. Това, което не разбирам е градусът на протестите, отбеляза Сиди, припомняйки , че разговори с протестиращите майки се провеждат от месеци, за първи път от години насам, както самите те признават.

Днес протестите вече са политизирани, отбеляза депутатът. В редиците им се виждат политически лидери, което не е лошо, защото исканията по същество са политически.

Много отдавна протестите на се за гориво и за данък за колите. Имало е много по- тежки години при предишни управления по отношение на цените, но такива протести не е имало. 

Нагнетява се напрежение и ролята на президента допълнително води към разединение, каза още Сиди.

Не виждам какво би могло да попречи на  римейк на събитията от 2013 година, когато правителството падна след протести за сметките за ток. Времето ще покаже.

Чуйте го в прикачения звуков файл.