Няма опасни кучета, опасни са стопаните и липсата на контрол

Липсата на контрол причинява инцидентите с кучета, които нараняват или убиват хора, смята Явор Гечев от организацията „Четири лапи“. Той коментира лансираната от ГЕРБ идея за драстично вдигане на санкциите за собственици на кучета.

По думите му това ще е създаде поредния "мъртъв" текст в закона.

Това е едно популистко предложение, защото и сега има доста записани сериозни санкции за безотговорни собственици на домашни любимци. Проблемът е, че законът въобще не се прилага, той даже се бойкотира от тези, които трябва да следят за спазването му БАБХ и местните власти. 

Предложението не адресира реалните проблеми. Може някои мерки да се затегнат, но ако БАБХ и местната власт започнат да се вършат работата ефект ще има веднага, каза Явор Гечев.

Той акцентира и върху развъждането и търговията с животни.

Безсмислено ще е и да се забранява отглеждането на някои породи.

Кучето е продукт на своите собственици и ако една "агресивна" порода се забрани, всички налични ще отидат на улицата, което ще предизвика нови проблеми, а и винаги ще има хора, които ще искат да имат куче именно от забранения вид. Знаем, че собствениците на т.нар опасни породи ги взимат не за домашни любимци, а за да избиват комплексите си.