Мъртвият глиган е намерен преди една седмица край "Чудните мостове"

Чумата по дивите прасета стигна до Хвойна

Това е първият случай на заразата в община Чепеларе

| обновено на 17.08.19 в 16:21

Положителна проба за Африканска чума по свинете е установена при глиган, намерен в района на Държавното горско стопанство - Хвойна, съобщиха от Областната администрация в Смолян. 

Пробата е взета от мъртъв глиган, намерен преди една седмица в района на природната забележителност "Чудните мостове", съобщи пред Радио Пловдив Ботьо Арабаджиев, директор на Южноцентралното държавно предприятие - Смолян, което стопанисва държавни горски територии в Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска области. 

Това е първо за община Чепеларе огнище на Африканска чума по свинете и трето за Смолянска област.

Първата положителна проба беше отчетена за два мъртви глигана в района на доспатското село Змеица.

След това заразата бе потвърдена и за мъртво диво прасе, намерено в Ловно стопанство "Извора" край Девин

Общо 10 са регистрираните досега положителни резултати на заразата по диви свине в Смолянско.

В понеделник предстои да бъдат разпоредени мерки относно инфектираната зона на територията на Държавно горско стопанство Хвойна. 

Заради предишните два случая на заразата бяха обособени две зони. Едната е в района на Доспат и включва територии на Държавните горски стопанства Доспат и Борино. Втората зона е около Девин в местността "Чурал" от територията на Държавно ловно стопанство "Извора"- Девин. 

В тези зони в периметър от 8 километра за два месеца са спрени всички горски дейности - паша на домашни животни, събиране на гъби, билки и сено, лов и подхранване на дивеча, както и дърводобив.

Зоните са обозначени с табели.