Почитат светците Флор и Лавър в параклис над Дебращица

Православната църква чества днес паметта на Светите Флор и Лавър. Те се радват на особена почит на свято място в Пловдивска епархия - параклисът "Св. Св. Флор и Лавър" над пазарджишкото село Дебращица. 

Параклисът е кръстен на светите братя каменоделци, канонизирани преди векове за лечители. По повод храмовия празник на параклиса Константийският епископ Яков ще отслужи божествена света литургия. Началото е от 9.00 часа.  Параклисът „Св. Св. Флор и Лавър“ се намира в местността Добра вода над село Дебращица и е единственият с това име на целия Балкански полуостров. Храмът е възникнал на мястото на мъжки манастир, съществувал там преди турското нашествие.  

Дебръщенският манастир е бил издигнат върху старо тракийско оброчище. След разрушаването на манастира от турците през 1908 година се изгражда малък параклис от монаха Елисей. През 70-те години на ХХ век е забранено да се служи в него и той запада. Възстановен е през 1996 година, а през последните години е изцяло обновен.  Всяка година на 18 август в него се отбелязва празникът на двамата светци Флор и Лавър, които са известни каменоделци, спасили чрез молитвите си дете от ослепяване. 

Местните хора разказват, че тук са се случвали много чудеса – деца, които имат проблеми с говора, проговарят, жени се сдобиват с рожба. Счита се, че местността има същата лечебна сила както Кръстова гора и Рупите. При параклиса се намира т.нар. "добра вода", която е използвана още от древните траки и по-късно от монасите в манастира за чудодейни цели. По-късно там е построена и хижа "Добра вода".