Пловдив чества Съединението

| обновено на 06.09.19 в 22:03

На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност, еманципираха се и показаха, че няма да чакат великите сили да се съберат, за да решават съдбата им. Извършиха смел исторически скок и отхвърлиха несправедливостта, разкъсала снагата на родината им, защото нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена, обединена и независима България. 
Това каза президентът Румен Радев в словото си на  тържествената церемония в Пловдив за 134-та годишнина от Съединението.
С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения“,  добави държавният глава пред паметника на Съединението в града. 
Сред гостите на тържествената заря-проверка бяха  също председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, както и бившият президент Петър Стоянов
По-рано вечерта пред Военния клуб в Пловдив членовете на комитет "Родолюбие" направиха възстановка на част от събитията, свързани със Съединението - завземането на конака и арестуването на генерал губернатора Гаврил Кръстевич. Прозвуча и Възванието на Българския таен централен революционен комитет, с което се обявява, че Румелийското правителство е свалено и е провъзгласено Съединението на България.

 

Празникът започна с тържествен молебен в църквата „Света Богородица“ в Стария град. Той беше отслужен от пловдивския митрополит Николай, който отправи послание за единство, вяра в Господ и във възраждането на България.

България ще се възроди, когато възродим в сърцата си вярата в Исус Христос и в тези ценности. Докато чакаме някой да чуе това послание – ние ще отправяме молитвен призив, който всякога са отправяли нашите предшественици. Бог да пази България!, с тези думи митрополит Николай се обърна към политиците и гражданите, които присъстваха на тържествения молебен в катедралния храм.

Митрополит Николай говори и за героите на Съединението.

Вечна и блажена да бъде паметта им. Техният живот за нас е пример – за вяра, надежда и любов, заяви митрополит Николай, който смята, че на разединението в днешно време трябва да се противопостави христовата любов, толерантност, човеколюбие и солидарност, подчерта митрополит Николай.

Сред присъстващите бяха пловдивският кмет Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров, председателя на ОбС Савина Петкова, районни кметове, а също и голяма част от кандидатите за градоначалници, които ще се включат в кметската надпревара на предстоящите местни избори.

Официалните гости в църквата „Света Богородица“ бяха повече от пловдивчани. Сред присъстващите имаше и софиянци, които са дошли специално за тържествата в Пловдив.

Съединението на България е исторически акт, който никой в България не трябва да забравя. Дойдохме в Пловдив специално за този празник. В Пловдив всичко е различно. Един прекрасен град. С едни много елегантни и хубави хора, коментираха столичани, които присъстваха на тържествения молебен в църквата „Света Богородица“.

В храма присъства и младо семейство.

Тук сме за да отдадем почит към всички, които са отдали живота си за вярата и Отечеството. За съжаление в църквата бяхме единствените, които са дошли с невръстните си деца. Преобладаваха хората със скъпи костюми. Една църква, държава и град, в които няма млади хора – трудно може да има бъдеще. Доведох децата си в църквата за да видят, да свикнат и да разберат кое е добро. Трябва да знаем историята си! И да мислим повече за бъдещето си!, коментира млад пловдивчанин, който в по-голяма част от годината живее и работи в чужбина.

Малко по-късно бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов, а също и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.Галерия