Действителността е абсурдна и абсурдите звучат като истини

Истерията с ромските семейства, които повярваха, че някой ще им вземе децата и ги прибраха от училище, е пример за ниско доверие на българските граждани в институциите и за неспособност  на самите институции да защитят гражданите, когато те са изплашени и уязвими. 

Коментарът направи политологът доц.Борис Попиванов, според когото вината за паниката се носи от целият политически елит, който е изговорил какво ли не по темата през годините. Хората допускат за вярна възможността да им отнемат детето, защото през годините  са чували и виждали действия като събаряне на къщи, разселване, изселване и т.н. 

Защо и това де не е вярно?!

У нас трудно се прави разлика между абсурдното и достоверното. Случват се неща, които изглеждат абсурдни, но те се оказват истина, а много ненормални слухове се приемат за нещо нормално.

Според анализатора тази истерия, макар и в разгара на кампанията, няма да повлияе директно на местните избори. 

Но тя много ясно показва голямата опасност пред обществото - как с много малък ресурс, на практика само по слухове, може да се придизвика хаос и паника сред хората, колко лесно се променя дневния ред на обществото.

Такава криза на доверието се продолява само с работа на държавата, която с действия да си върне доверието на хората, каза Борис Попиванов.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.