Работата на фондация "Пловдив 2019" заслужава похвала

Докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е в резултат на регулярна проверка и не е по сигнал. Тя е както за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата, така и на другите съпътстващи договори и е направена много акуратно, коментира в ефира на Радио Пловдив председателят на ОбС - Пловдив Савина Петкова.

Вчера стана ясно, че е приключила проверката на АДФИ за законосъобразност на документите за откриващото събитие на Пловдив Европейска столица на културата. Проверени са 13 обществени поръчки и 43 договора за откриващото събитие на 12 януари т.г., на обща стойност 3 198 312 лв. с ДДС. Проверяващите от АДФИ са открили 7 нарушения. 

Проверени са процедурите, какво е съдържанието им и дали е спазен законът. По отношение на свършеното от работещите в общинската фондация "Пловдив 2019" мога да кажа, че са свършили добра работа по Закона за обществените поръчки - много трудна, много педантична и е спазен законът, обясни Петкова. 

Според председателя на ОбС са констатирани не 7 нарушения, а 2. Става дума за два договора - за доставка и монтаж на пана и друг за пренасяне на различни предмети с мотокари. АДФИ е приела, че това нарушава в известен смисъл Закона за конкуренцията и затова ще бъдат издадени актове за установяване на нарушения на директора на фондацията Кирил Велчев. На негово място бих оспорила в съда актовете на инспекторите, коментира Савина Петкова, която е адвокат по професия.

Тя допълни, че останалите 5 нарушения всъщност не са такива. Става дума, че до АДФИ не е изпратено уведомление за сключени договори, но пък те са качени на сайта на фондацията, така че законът не е нарушен и агенцията не го санкционира.

По отношение на работата на фондация "Пловдив 2019" искам да ги похваля, защото са свършили работа, която никак не е лесна, каза председателят на ОбС.

Не е продуктивно на финала на Пловдив Европейска столица на културата да търсим само негативите. Факт е,че градът е променен, по-красив, да се надяваме, че фестивалите ще станат традиция и още повече хора ще посещават Пловдив. Важно е да кажем, че тези хора се учеха в движение, защото никога досега български град не е бил европейска столица на културата. А кусурите така или иначе ще си ги кажем, но е важно да оценим и направеното, каза Савина Петкова. 

Цялото интервю на Емил Костов със Савина Петкова, председател на ОбС - Пловдив, е в прикачения файл.