Есенни настроения „Точно днес“

Да си припомним, че преди 140 години на 22 октомври в Пловдив се открива Първото областно събрание в Източна Румелия с председател Иван Гешов, което заседава до 22 декември 1884 година.

Областното събрание се състои от 56 депутати, като има контролни функции върху изпълнителната власт, приема бюджета, контролира действията на директорите и на финансите.

Във вторник „Точно днес“ ще говорим:

За предстоящата днес среща на Ердоган с Путин в Сочи. Коментарът е на Мехмед Юмер, журналист от сайта obzornews.bg

Въпросът е, дали ще се промени балансът в зоната за сигурност в Сирия?

Очаквайте и повече информация от Люба Василева, организатор на кампанията за безплатните прегледи за диабет в Пловдив. Според статистиката всеки 11-ти човек по света е засегнат от болестта. У нас над 430 000 българи живеят с тази диагноза, като близо половината не са диагностицирани.

Изкуствоведът  Пламен Петров ще ни върне към Първото българско промишлено-земеделско изложение в Пловдив от 1892 година. Поводът е свързан със специалния художествен отдел и участието на 16 автори. След 127 г. в Градска художествена галерия ще се открие изложба с оригиналните произведения на 7 художници, които нашите предци са имали удоволствието да видят.

Среща в ефира със Свидна Тачева, автор на книгата „Телос – пробуждане на съзнанието на петото измерение. Това са нашите мисли, вярвания, емоции, мечти, които намират отражение в заобикалящата ни материална среда.  

В Стария град продължава фестивалът „Международни фотографски срещи“. В зона „Култура“ гостува фотографът Владимир Василев, който от 20 години живее във Франция. Той се представя с изложба от 80 фотографии, а заедно с доц. Никола Лаутлиев ни въвежда в кухнята на това изкуство и възможностите за продажби.

В рубриката „Добро утро, Ден“ тази седмица Живка Танчева разговаря с финансовия анализатор Светозар Гледачев.

Слушайте ни! „Точно днес“ 22-ри октомври от 6.00 до 9.30 часа.