Менда Стоянова даде старт на фестивала "Дефиле на младото вино"

16
Снимка: Нели Бистрашка, Радио Пловдив

Фестивалът „Дефиле на младото вино“ официално бе открит от Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси. Тя пожела „На добър час“ и покани Бога на виното и веселието Дионисий да отвори първата бъчва с младо вино от асеновградски мавруд. 

По традиция танцьорите от Ансамбъл „Тракия“ и млади девойки в бели одежди, предвождани от Бога на виното преминаха от площад „Стефан Стамболов“ по Главната улица до Стария град. 

Фестивалът се провежда за 11 път със съдействието на Университета по хранителни технологии. Зам. - ректорът проф. Йорданка Алексиева заяви, че пловдивчани и гостите на града ще се насладят на прекрасните български вина през тези три дни.

Фестивалът събира над 36 български изби и около 10 представители на хранителния бранш, които показват млечни и месни продукти собствено производство. Дегустациите на младо вино ще бъдат в над 15 старинни къщи в Старинен Пловдив днес от 14 до 18 ч., утре от 11 до 18 ч., а в неделя – от 11 до 17 ч.

И тази година посетителите трябва да си купят жетони за дегустациите пред самите локации, а за пръв път могат да го направят и онлайн чрез специалното туристическо приложение Plovdiv CityCard.

Миналата година събитието събра над 23 000 посетители от близо 50 държави, тази година очакваме още повече, тъй като градът е Европейска столица на културата. Пет процента от приходите на фестивала отиват за поощряване на най-изявените доброволци студенти, които участват в събитието, както и 3-ма ученици от ПГ по туризъм, каза проф. Йорданка Алексиева от УХТ. 

„Дефиле на младото вино“ се организира от Съвета по туризъм и Община Пловдив в сътрудничество с ОИ „Старинен Пловдив“, Регионалния исторически музей, Регионалния етнографски музей, УХТ и фондация „Пловдив 2019“.