Нова среща с книгата „Великите европейци”

„Великите европейци” посрещат читатели и слушатели в НБ "Иван Вазов"

Заповядайте в четвъртък, 23 януари, от 18 часа в Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив

| обновено на 23.01.20 в 06:10
Журналистът и писател Пламен Асенов и художникът Александър Гьошев
Снимка: dcnews.bg

След като добре попътува из страната през последните месеци, първата част от поредицата „Великите европейци” отново се връща при своята най-любима, най-многобройна и най-гореща публика в Пловдив.

С художника Александър Гьошев бяхме на доста места и имахме наистина интересни приключения.

Последното беше в Чепеларе, където се запознахме с толкова жива, будна и жадна за истинско, нормално слово публика, че буквално ми спря дъхът. Видях, чух и разбрах как Европа за тези хора е истинска духовна родина, но в същото време продължава да е далечна мечта.

Те знаят какво да се прави, имат желанието за промяна, включително на себе си, но духовният им порив е силно притиснат, ако не и смазан, от изкривените български посткомунистически обществени отношения, от предразсъдъците и простотията, които се ширят, от некадърността и нежеланието на управляващите – кои да е управляващи – да стимулират хората към истински реформи в страната.

Преди това бяхме в София на голяма, неочаквано голяма за мен, среща в Столична библиотека. Там пък със Сашо се почувствахме наистина у дома си сред многото люде от реалния български – и европейски – духовен елит, които бяха надошли да се видим. Не онзи елит, дето всеки ден обикаля медиите да дрънка глупости и да се перчи, а онзи, дето мисли добрите идеи и, без да парадира, работи за реализацията им. Усещането беше страхотно.

И така нататък, да не се връщаме много назад, а да вървим напред.  

Поредната публична среща с „Великите европейци” ще бъде тази седмица в големия пловдивски книжовен храм – библиотека „Иван Вазов”.

Независимо, че библиотеката е голям приятел на екипа ни, акушира за издаването на книгата и помага с каквото може за разпространението ѝ, не пререди опашката, а търпеливо изчака реда си за тази среща.

Надявам се, че и сега пловдивската публика ще придойде на тълпи, за да обсъдим разни стари и особено - разни нови неща.

Тук и сега първи ще научите за новия медиен хоризонт, който се открива пред поредицата „Великите европейци”, ще можем да поговорим малко повече и за втората част от книгата, чиято подготовка е вече в ход.

Така че освободете си вечерта в четвъртък, 23 януари и в 18 часа елате на среща с „Великите европейци” в залата на Народна библиотека „Иван Вазов” – Пловдив, за да припалим огъня на европейския дух.