Работата в МВР ще върви, ако кадровият подбор е по-добър

| обновено на 13.02.20 в 16:57

Не смятам, че обяснението за зачестилите грабежите в страната напоследък е в намалелия респект към полицията, коментира за Радио Пловдив ген. Васил Василев, бивш директор на Национална полиция.

Според него става дума за единични случаи на престъпници, които са се възползвали от отдалата им възможност. Ако обаче се положат повече усилия от онзи апарт на полицията, наречената агентура, то извършителите на тези тежки престъпления могат да бъдат лесно разкрити и задържани, каза Василев.

Той подчерта, че по-сериозен и тежък е фактът, че в част от тези грабежи участват полицаи. За да върви работата в МВР най-важен е правилният подборът на кадри. Онзи полицай, който обра казиното очевидно не е ставал за службата, той се е изградил като разбойник още преди да постъпи в полицията. Проблем за МВР е, че няма качествени кадровици, които да предотвратят възможността такива хора да постъпят в органите на реда, коментира генералът.

Той беше категоричен, че четири са основните стълбове, на които се държи системата на МВР. Това са подборът на кадри и назначаването на правилните хора, тяхното ефективно обучение, ръководството им и контрола над тях и работата им. Ако тези неща се спазват рецидивите сред полицаите ще са сведени до минимум. А сега почти във всяка престъпна група, занимаваща се с наркотици има и действащ полицай. Това е недопустимо, заключи Васил Василев.

Той добави, че ако служителите на МВР са свръхнатоварени, то това означава, че организацията на работата им куца. Това и разпределението на средствата в МВР е най-важното, за да работи системата качествено. Ако служителите са пренатоварени и нямат средства, то няма и как да вършат добра работа.

Генерал Василев каза, че са необходими ефективни мерки, за да се постигне респект в работата на полицията. Трябва да има системна работа, за да се поправят хората, които се превръщат в престъпници. Трябва образование, системна работа и постоянно внимание към тези общности, които „захранват“ престъпния контингент. А онези, които не подлежат на превъзпитание и поправка трябва да бъдат изолирани в затвора, беше категоричен бившият полицай.