Руският газ за България може да поевтинее с 50%


В ход са преговори за цената на природния газ, който България получава от Газпром. Прогнозите на московския вестник "Комерсант" са, че газът за нашата страна може да поевтинее с 50 процента. Според енергийния експерт Димитър Иванов това е напълно възможно и логично, защото се основава на пазарната конюнктура, която съществува в момента на газовите хъбове. Западноевропейските хъбове в момента търгуват синьото гориво на цена между 130 на 140 долара. След зимата се очаква цената да падне още. 

Иванов припомни, че десетилетия наред цената на газа у нас се определяше на основата на петролните котировки, но напоследък има стресове на нефтените пазари с 20 – 30 процента, а за газа това не бива да се отнася.

Надявам се, че нашата страна ще защити позицията да се премине към други параметри и критерии. Газпром беше санкциониран за високите монополни цени от ЕК и от различни арбитражни съдилища. Газовият пазар стана много динамичен и конкурентен и това ще принуди Газпром да стане много по- гъвкав и пазарно ориентиран. 

Българската позиция е много силна и по- забележима, особено след орязването на украинските трасета и отварянето на турските, защото тези тръбопроводи са със специфичен интерес от руската страна. Другият аргумент на българската страна е засилващата се конкуренция от Азербайджан и очакваните доставки от страните от  Източното Средиземноморие. 

Балканският и Централноевропейският газов пазар вече е пренаситен, подчерта експертът.

Ако има намаляване на цените на синьото гориво,  би трябвало на вътрешния пазар да последва поевтиняване. Това ще е решение на КЕВР, който определя цените на големите консуматори. Въпросът е административен, а не пазарен.

Димитър Иванов не изключи трусове през лятото с цените на тока, защото в сектора механизмите на либерализиране не са овладени. 

Според него критиките на работодателите към държавната политика в енергетиката са основателни, защото работодателите плащат високи цени, но не трябва да отправят политически искания, защото проблемът е многопластов и опира, включително до националната сигурност.