Тръбите под "Ал. Стамболийски" не издържат трафика

Снимка: Plovdiv-pess

Част от пловдивския булевард "Александър Стамболийски" остава затворена вече втори ден заради поредното отстраняване на водопроводна авария. И местна власт, и ВиК експерти от години сочат като единствено решение изграждането на Южния обходен колектор, който да спре слягането на почвата и оттам и неизбежните повреди във водопровода в района.

Районния кмет Костадин Язов обясни, че основният проблем е самият водопровод, който е много близко до настилката и тръбите  постоянно се мачкат и пукат от натовареният трафик.

От друга страна в тръбата е на 4.80 метра дълбочина и няма капацитет да поеме натоварването от все по- големият брой жилищни сгради.

Цялостният ремонт ще бъде дълъг и много скъп, каза Язов. По думите му трябва да се търси европейско финансиране с участие на общината. В момента, в който стартира и „Модър – Царевец“ ще се получи още по- голямо натоварване.

Засега по силите на местната власт е да прави ремонти и да закърпва положението на парче, където възникне проблем.

Проектът на Южният обходен колектор не е включва сервитута на бул "Александър Стамболийски". Свързването му с него ще е много скъпо, а и не е сигурно, че ще се осъществи технологично заради застрояването на района.

Около 1 милион са средствата,  с които ще разполага района през 2020 година, каза още Язов. Планира се приоритенто те да се за изграждане на паркинги, ремонти на улици и поддържане на зелените площи.  

В обозримо бъдеще нов паркинг със 107 места и прилежаща улица ще се строи на ул. „Асен Христофоров“, паркинг ще се строи и до детска градина „Валентина“.

Предстои и  преасфалтиране на връзката между бул. „Александър Стамболийски“ и „Кукленско шосе“.