Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - за битката между пари и знание

Тази събота в ”Срещите" със Станислав Разпопов, директор на дивизия "Опаковки" към голям австрийски холдинг ще си говорим за човека във всеобщия карнавал на егото. И още - за икономиката - европейска и българска по време на пандемия, за резултата,..

обновено на 24.10.20 в 09:20

В "Срещите" разговор за "Земното щастие"

Тази събота „Срещите" ви срещат с доц. Георги Лозанов и неговата книга „Земното щастие”, чиято пловдивска премиера ще е в неделя, 18 октомври, от 15 часа в австрийския културен павилион FLUCA.  В книгата са поместени есета и публикации, посветени..

обновено на 17.10.20 в 08:19

В "Срещите" - за пандемията и новия световен ред

Тази събота в „Срещите” с писателя Димитър Недков разговаряме за това дали идва нов световен ред след пандемията. И още защо на историята й се налага да  забърсва праха на някои от рафтовете си и ще могат ли да се разберат изкуственият и естественият..

обновено на 10.10.20 в 16:17
Д-р Ана Джуркова

В "Срещите": колекционерството като път към себе си

Тази събота в „Срещите” разговор за колекционерството като нестандартното изкуство, като проява на нашето скрито "аз".  За българската традиция в изкуството да колекционираш изкуство, за големите български имена в изобразителното изкуство. Събеседник..

обновено на 26.09.20 в 10:32

В "Срещите" - разговор за  историческата памет

Защо ни е потребна историческата памет? Нали  според едни тя, паметта, не е снимка на случилото се, а възстановка.  Според други - тя  е и изкуството да се забравя... Да, но кой да е селекционерът?  И защо един Ататюрк, например,  накарва да се..

обновено на 22.09.20 в 09:40

В "Срещите" - за българските страсти и въстания

Тази събота в „ Срещите”- разговор за  страстите български по най- българската книга „Записки по българските въстания”. Изпълват се 170 години от рождението на нейния автор Захари Стоянов.  Гости в студиото ще са философът Тони Николов, историкът..

обновено на 19.09.20 в 09:19

"Срещите" в памет на Иржи Менцел - за киното и красотата

Памет за човека и твореца Иржи Менцел. ще чуете размислите на световноизвестният кинорежисьор за живота, изкуството, любовта. Преди около две години в едно уютно кафене на Прага си говорихме за:съвременните творци и съвременното изкуство. "И до ден..

обновено на 12.09.20 в 09:47

В "Срещите" - за гладните души в това неуютно време

С автора на „Репортажи от нищото” Николай Илчевски тази събота от 9 часа Ви предлагаме среща с онези радости и красоти по планетата, за които не става дума в новините ....и най-вече разговор за гладните ни и уморени души в това неуютно време.  БЪДЕТЕ..

обновено на 06.09.20 в 15:44

Проф. Андрей Пантев - гост на "Срещи"-те тази събота

Тази събота в „Срещи-те” - разговор с интересния историк проф. Андрей Пантев. Въпроси и отговори за парфюма и оцета на историята, за енигмата - човек, за здравословния песимизъм на историята, който понякога е по-лековит от слепия оптимизъм......

обновено на 29.08.20 в 12:52

В "Срещите" разговор за църквата отвъд канона

Тази събота „Срещите” отварят дума за каноничните и харизматични граници на църквата. Щом още светите отци Св. Франциск, Св. Киприан, Блажений Августин са разсъждавали за църковността отвъд канона, значи един такъв разговор си струва. Наясно съм за..

обновено на 22.08.20 в 09:12