Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" разговор за светците и светостта

В обърканото ни време, в дните ни - дни на война, „Срещите” ви предлагат разговор за святостта и светците. Защото, тя святостта, е вложеният в човека стремеж за усъвършенстване. Гости на  предаването - Петко Атанасов и Петър Граматиков. И както казва..

обновено на 28.11.20 в 09:17

"Срещите" в памет на Максим Минчев

Максим Минчев беше не само колега, но и приятел на Радио Пловдив!  Журналист, убеден атлантик, човек с ясни цености и непоколебим морал - такъв беше Максим.  И още - пътешественик и авантюрист,  откривател и мечтател, сърдечен, съпричастен и..

обновено на 21.11.20 в 09:18

В "Срещите" за виното и любовта

В дните на „Дефилето на младото вино” в Пловдив ”Срещите” ви предлагат да си поговорим пак за виното и любовта. От векове вървят те заедно.Защо? Вероятно защото пробиват бронята на делника. Разговорът ще е с Неда Антонова, проф.Валери Стефанов и..

обновено на 14.11.20 в 08:52

В "Срещите" за посланията и кода на Задушница

В деня Арахангелова задушница гостите на „Срещите” разсъждават върху това - какво е смъртта. Чудо? Предел, зад който започва нещо ново? Или последен враг, по апостол Павел...  Предлагаме ви един не лесен, но интересен разговор с професорите Мария..

обновено на 07.11.20 в 08:08

В "Срещите" - за българския дух и народните будители

Тази събота „Срещите” ви предлагат поредна среща с Неда Антонова и току що появилата се нейна  книга „Пепел от мислеща тръстика”.  Един разговор  за свободата, за българския дух, за самобитния български Ден на народните будители.  Бъдете с Радио..

обновено на 31.10.20 в 08:15

В "Срещите" - за битката между пари и знание

Тази събота в ”Срещите" със Станислав Разпопов, директор на дивизия "Опаковки" към голям австрийски холдинг ще си говорим за човека във всеобщия карнавал на егото. И още - за икономиката - европейска и българска по време на пандемия, за резултата,..

обновено на 24.10.20 в 09:20

В "Срещите" разговор за "Земното щастие"

Тази събота „Срещите" ви срещат с доц. Георги Лозанов и неговата книга „Земното щастие”, чиято пловдивска премиера ще е в неделя, 18 октомври, от 15 часа в австрийския културен павилион FLUCA.  В книгата са поместени есета и публикации, посветени..

обновено на 17.10.20 в 08:19

В "Срещите" - за пандемията и новия световен ред

Тази събота в „Срещите” с писателя Димитър Недков разговаряме за това дали идва нов световен ред след пандемията. И още защо на историята й се налага да  забърсва праха на някои от рафтовете си и ще могат ли да се разберат изкуственият и естественият..

обновено на 10.10.20 в 16:17
Д-р Ана Джуркова

В "Срещите": колекционерството като път към себе си

Тази събота в „Срещите” разговор за колекционерството като нестандартното изкуство, като проява на нашето скрито "аз".  За българската традиция в изкуството да колекционираш изкуство, за големите български имена в изобразителното изкуство. Събеседник..

обновено на 26.09.20 в 10:32

В "Срещите" - разговор за  историческата памет

Защо ни е потребна историческата памет? Нали  според едни тя, паметта, не е снимка на случилото се, а възстановка.  Според други - тя  е и изкуството да се забравя... Да, но кой да е селекционерът?  И защо един Ататюрк, например,  накарва да се..

обновено на 22.09.20 в 09:40