Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" разговор за новия роман на Неда Антонова

Тази събота в „Срещите” предлагаме разговор с автора на все още непоявилият се на книжния пазар роман „Безмълвие - греховната младост на Паисий Хилендарски”.  С Неда Антонова ще поповдигнем завесата около тази интересна личност. Защо младостта му е..

обновено на 15.08.20 в 10:09

В "Срещите" - за светлината и мрака в българската политика

Тази събота в "Срещите"- исторически преглед на българските правителства от Освобождението до 1944- та. Наистина ли  корупцията е задължителна черта в българския политически живот? Кои са  светлите примери в българската политика. Прегледът е на д-ра..

обновено на 08.08.20 в 09:07
Виктор Бойчев

В "Срещите" разговор за изкуството на куклите

В „Срещите” тази събота ще говорим за древното куклено изкуство, повикано за среща с човека още във II - I  век преди Христа, за магията на куклата, за преображенията  на  кукленото изкуство в днешния прагматичен свят. Гост - Виктор Бойчев доскорошен..

обновено на 01.08.20 в 16:24

В "Срещите" за "Репортажи от нищото"

Тази събота „Срещи-те” ви предлагат 120 залъка за душата.  С автора на книгата „Репортажи от нищото” Николай Илчевски ще мислим за единствено важните неща - умението ни да складираме приключения и емоции, да бъдем близко до природата и да попиваме..

публикувано на 24.07.20 в 09:52

В "Срещите" разговор за въпросителните на/за Левски

Тази събота в "Срещите" - пет въпроса към българските историци!  Как така и защо Апостолът  е осъден на смърт по  показанията на един единствен човек? Защо още в  началото на процеса великият везир настоява Левски непременно да бъде обесен?..

обновено на 18.07.20 в 08:55
Проф. Георги Каприев и Митко Новков

В "Срещите" разговор за властта и свободата

Тази събота в „Срещите” разговор по книгата на Митко Новков „Изядената ябълка”.  С писателя Митко Новков и проф. Георги Каприев ще говорим за властта, която опиянява, за свободата и бягството от нея.  И още - за въображението и фантазията, за..

обновено на 11.07.20 в 11:15

В "Срещите" за расизма, бунта на масите и невежеството

Тази събота с философа Тони Николов, геополитическия наблюдател проф. Боян Чуков и човека на перото Никола Милчев ще питаме какво е случващото се в Америка. Сблъсък на цивилизациите, културна революция, световна истерия, демагогия? И, най-вече, защо..

публикувано на 03.07.20 в 09:52

В "Срещи"-те разговор за Вазов и за мъдростта на древните

В поредната събота пореден разговор  за времето ни, за писането и за четенето, за Вазов. Наближава 170- та годишнина от рождението му... Тази събота в "Срещи" -те още:  За мъдростта на древните ”ПРЕТЪРСИ ТЪМНИНАТА, НЕ БЯГАЙ ОТ НЕЯ”!  Две поколения -..

обновено на 20.06.20 в 10:22
Николай Милчев

В "Срещите" разговор за бързото и бавното живеене

Тази събота в „Срещите” разговор с Николай Милчев, авторът на интересната книга с разкази „Ябълковият човек”, за времето ни.  „Тази вихрушка, наречена съвременен живот, която не иска да спре и да се замисли..." И още за писането, за детството, което..

обновено на 13.06.20 в 10:19

В "Срещите" за теориите на конспирацията

Тази събота в „Срещите” разговор за конспирологията, иначе казано за вкуса ни към теориите на конспирацията. Не само в българската история, ще отворим дума с историка Димитър Стоянович, геополитика Валентин Вацев и интересния изследовател на..

обновено на 06.06.20 в 09:37