Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" за 24 май и страстите български

Чрез празника 24 май и употребата му ще се потърсим тази събота! Може ли дата като 24 май да бъде поуморена? И ако „да”, то кой я поумори?  Зам.- кметът на община Пловдив Пламен Панов, конституционният съдия проф. Атанас Семов, писателят Георги..

обновено на 24.05.20 в 10:21

В "Срещите" за Япония и книгите на Юлияна Антонова

В "Срещите" тази събота с авторката на двете прелюбопитни книги "Моши Моши, Япония" и "Уки Уки, Япония"  Юлиана Антонова - Мурата.  С нея ще разговаряме за нравите на японците, за умението им с лекота в сърцето да подарят усмивка, радост, любов на този,..

обновено на 16.05.20 в 10:52

В "Срещите" разговор за войната срещу паметта

Тази събота в  „Срещите” - 75 години след края на Втората световна война лупата на историята наистина ли провижда как истината и неистината за тази касапница разменят местата си?  Двама философи,един историк и европейски интелектуалец разсъждават..

обновено на 09.05.20 в 11:04

В "Срещите" за творчеството - божествено и възхитително

 В "Срещите " чуйте отново разговора със световноизвестния писател и бард Юз Алешковски.  Именно той е творецът, който казва: "Ако видя, че пиша като някого, изобщо няма да пиша. Между другото - тези черти у нас, не само у мен, а у всички нормални..

обновено на 02.05.20 в 07:16

В "Срещите" за йога и погледа навътре в себе си

В „Срещите” тази събота  разговор за йога, учението, философията, изкуството, духовната практика ,която повече от 5000 години ни учи, че най-важната ни среща е  срещата със самите нас. Гост е Лана Петкова, украинката- пловдивчанка, която често напомня,..

обновено на 25.04.20 в 09:39

В "Срещите" за чудото на Възкресението

Тази събота в „Срещите” с проф. Калин Янакиев.  Ден преди чудото Възкресение, ще мислим върху питането на Христос: "Защо солта се е обезсолила"?  И още -  върху онова, преизвестното, "Трудно е да бъдеш човек, Господи!"

обновено на 18.04.20 в 10:40

В "Срещите" разговор за история и духовен имунитет

Ден преди големия християнски празник Цветница „Срещите” ви предлагат повторение на разговора с Неда Антонова за все още неизлязлата й от печат книга „Безмълвие”-  Греховната младост на Паисий Хилендарски”. Един интересен разговор за историята, защото тя..

обновено на 11.04.20 в 08:47

В "Срещите" разговор за живота след смъртта

Тази събота в „Срещите” ще говорим за мига, в който "завесата се спуска”.  Един разговор за страха, който ни прави разумни и творящи същества. За добротата и смисъла на човешкия живот, както и за това, че смърт няма.  Гост - писателят-езотерик Христо..

обновено на 28.03.20 в 15:06

В "Срещите" разговор за вчера, днес и утре

"Днешният ден е дете на вчера и внук на завчера" , казва режисьорът Теди Москов. Поглед, пореден, към това дете и този внук в "Срещите" тази събота с карикатуриста проф. Димитър Димитров, джаз певицата Мирослава Кацарова и учения акд. Стефан..

обновено на 21.03.20 в 11:06

В "Срещите" разговор за Народния съд, злото и прошката

Тази събота „Срещите” отварят дума за Народния съд.  Как така се случва? Какво отключва злото? Без истински прочит на историята възможна ли е прошка? Как сме с покаянието и опрощението?  Разговор с Теодора Димова, Ивайла Александрова и Илия..

обновено на 14.03.20 в 11:42