Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - разговор с Георги Мишев за българския посткомунизъм

Известният български писател и сценарист Георги Мишев за времето ни до 1989-та, но и за българския посткомунизъм.   По думите му този посткомунизъм "не е брюкселско плетиво, а нашенска черга с кръпки от  шокова терапия, хиперинфлация, мутризация... абе..

публикувано на 30.04.15 в 12:26

В "Срещите" почит и памет за жертвите на арменския народ

100 години от геноцида над арменския народ. Разбрахме ли,че "да се прикрива или отрича злото е като  да оставиш раната  да кърви и да не я превържеш" , според папа Франциск. И защо и през 21 век има изтребления, етнически прочиствания? Какво става в..

публикувано на 24.04.15 в 14:20
проф. Лидия Денкова

В "Срещи"-те в събота - проф. Лидия Денкова

Щом за църквата ни покаянието е изключителен акт, идването на човека пред Бога - и то Идване с главно "И" - какво е за философите? И какво значи покаяние? А разкаяние?  В "Срещи"-те на Людмила Сугарева -  проф. Лидия Денкова. Тя е един..

публикувано на 10.04.15 в 16:36

В "Срещите" на 4 април - съвременният свят и квантовият преход

Какво значи квантов преход на съвременния свят и ще ни помогнат ли  обясненията на този преход да открием  за отговора на трудните въпроси - "Е ли светът повече от това, което виждаме? А Богът къде - в нас или над нас?"  Гост в "Срещите" на 4 април -..

публикувано на 03.04.15 в 11:04

"Срещите" - за щастието, успеха и промяната

Дори и да изкореним материалната бедност има нещо по-голямо за преборване  и то е нищетата на удовлетвореността.   Как?  През практиките на бизнеса и погледа на двама успели бизнес-лидери -  Станислав  Разпопов и  Никола Добрев. И с участието на..

обновено на 28.03.15 в 10:18

В "Срещите" гостува писателят Оркней Дамянов

С автора на книгата "Кучешки разкази "  Оркней Дамянов   питаме в "Срещите" разчовечава ли се  човекът ? И  какво следва от това?  И както казва авторът "ако генното инженерство произведе куче, което мрази стопанина си,  така както само човек може..

обновено на 21.03.15 в 09:04

Йордан Велчев в "Срещите"

 На 14 март "Срещи"-те   стават на 16 години!  Каква възраст е това за едно предаване - не знам! Но знам, че негово височество въпросът "ЗАЩО" ще битува  и  през 17-та  му година.  И в събота, на 14-ти март, когато с впечатляващия изследовател..

публикувано на 13.03.15 в 11:06

В "Срещите" - големите любови на античността

Ден преди празника на жените да си припомним големите любови на античността. С Диана Николова  - за образа на жената  в онова далечно време - муза, модел, хетера, съпруга?  А философите на древността, както и днес, са на различни полюси. Защо ?..

публикувано на 06.03.15 в 10:41

Журналистът, философ и преводач Тони Николов гостува в "Срещите"

Поводът Тони Николов да бъде събеседник в "Срещите" тази събота е новата му книга "Пропуканата България".  Разговорът е  за митовете и лъжите на комунизма, за фалша и носталгията на изживяното в  годините на тоталитаризъм, както и за продължилия житейски..

обновено на 01.03.15 в 08:26

В "Срещите" на Сирни заговезни за смисъла на прошката

На 21-ви февруари в "Срещите" - разговор за смислите на прошката. Прошката като шанс за промяна.  Жест или  слово?  Разговор с професорите Инна Пелева, литературен историк и Лидия Денкова, философ, както и с участието на  богослова Радослав Паскалев...

публикувано на 20.02.15 в 12:59