Срещи

Снимка

Това е едно предаване за малко известни факти, събития, гледни точки и личности на ХХ - тото столетие. 

Тематичната му насоченост обхваща история, култура, народопсихология, Балканите и Балканския човек, Обединена Европа.
“Срещи с ХХ век” има амбицията да прибавя по още нещо към вечните въпроси, идващи отпреди Сократ - “Кой сме ние, откъде идваме, накъде отиваме?”


Предаването е в ефир всяка събота от 9.00 до 10.00 часа, както и от 22.00 до 23.00 в петък.

Автор и водещ: Людмила СугареваВ "Срещите" - спомен за Матрона Московска

В търсене на святост ..... 129 години от рождението на Матрона Московска - великата изцелителка на столетието. Тя е най-почитаемата московска светица. От рождението си притеждава дара на чудотворството, преди смъртта си тя станала известна като молитвеница..

публикувано на 23.11.14 в 09:08

В "Срещи"-те социологът Иво Христов за 25-те години преход

Защо ругаем нашите последни 25 години, защо ги нарекохме "историческо никъде", антракт, чакалня?  А  удоволствието от свободата - какво става с него ? Анализ на  магистъра по право и д-р по социология доц. Иво Христов в разговор  с Людмила Сугарева...

публикувано на 14.11.14 в 13:48

Разговор за "Голямата война" - сто години по-късно в "Срещи"-те

100 години от началото  на Първата световна война... Защо? Защото всичко, случващо се днес, тръгва от Голямата,  Младата, дори  Великата война - на много езици я наричат така.  Разговор за безсрамното и безстрашно човечество, което "след Първата си..

обновено на 08.11.14 в 10:19

Именици в аванс в "Срещи"-те на 25 октомври - гостуват Димитър Толев и Димитър Мирчев

За 11-тата година на сдружение "Свети Димитър", за обръщането му към изкуството и първите, организирани  от сдружението   "Свети  Димитровски" празници .  Гости в "Срещи"-те  Димитър Толев и Димитър Мирчев, зам.-ректор на Духовната семинария.

публикувано на 24.10.14 в 14:17

За успеха, лидерството и егономиката в "Срещи"-те на 18 октомври

В "Срещи"-те ще говорим за умението  да управляваш успех на нашата географска ширина, там където няма проблем с началото, със стартирането на идеята.  Проб лемът е, че обикновено нещата не се довеждат докрай, и обикновено не се финализират...

публикувано на 17.10.14 в 10:47

Световноизвестната Галина Врачева в "Срещи"-те на 11 октомври

Прочутата пианистка Галина Врачева за импровизациите в музиката и живота.   И още - за надхитрянето й с умението да възприемеш и приемеш действителността. Галина Врачева за основната цел на съдбата  да те вкара в нежелани диалози, за които с..

публикувано на 09.10.14 в 14:37

Кой е българският цар Самуил, разговор в "Срещи"-те, 1000 години след смъртта му...

Кой е цар Самуил? Защо още  в ония  далечни времена го наричат "българския диктатор", а днес  го  притурят към Шекспировите герои-Хамлет, Тит Андроник, Крал Лир, Макбет, Отело?   Защо 1000 години след последната му битка не заглъхват  сблъсъците..

публикувано на 03.10.14 в 11:38

В "Срещи"-те Мая Вапцарова за чудесата на Родопите и Тракия

Когато застанем пред каменния дневник на цивилизацията - какво четем там и разбираме ли го ?  Разговорът ще е с   Мая Вапцарова по  книгата й "Преди да тръгне времето".  Ще питаме за чудесата на  Източните Родопи и твърдението, че Тракия е духовен..

публикувано на 26.09.14 в 10:49

За мира и войната в "Срещите"- те на 20 септември

На 20 септември в "Срещи-те" за мира и войната в годината 2014-та.  Ден преди световния ден на мира, обявен от ООН, ще мислим защо битува мисълта  "Дългият мир е по-лош от всяка война".  Нали в Светото писание има заповед "Не убивай"! Ще дойде ли..

публикувано на 19.09.14 в 10:39

"Цената на безмислието" според Георги Данаилов в "Срещи"-те на 13 септември

На 13-ти септември в "Срещи"-те - писателят Георги Данаилов за "Цената на безсмислието"... "Човек поне веднъж - дваж трябва да се е питал: "Абе,  аз умен ли съм или не съвсем"?...  Аз казано откровено, съм си  задавал съдбоносния въпрос. И съм се..

обновено на 12.09.14 в 16:55