Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Дянков отхвърли идеите, подготвени от екипа на президента за данъчната политика

Министърът на финансите Симеон Дянков
Финансовият министър Симеон Дянков категорично отхвърли идеите, подготвени от екипа на президента по отношение на данъчната политика. Дянков ги определи като "малоумни идеи, които няма да се превърнат във факт". Но ако това се случи, те по-скоро биха довели до сериозни проблеми, добави министърът.

Преди заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност той коментира, че заседанието е закъсняло с година и половина, тъй като от тогава е било ясно, че имаме сериозни проблеми със средствата от Европейския съюз.
 
Симеон Дянков коментира, че е чел доклада и му е направило впечатление, че той дори съдържа идеи за това какво да правят за справяне с кризата в САЩ.

"Аз не знаех, че в България има чак такива експерти, да съветват САЩ какво трябва да правят по кризата. Конкретно за данъчната политика – премахването на плоския данък, как да се изразя, тя е малоумна идея. Тя дори не е необмислена, не е некомпетентна идея, тя е малоумна идея. Необлагаемата стойност на 1000 лева, тя общо взето върви по същия начин, като "хайде да премахнем плоския данък". Плоският данък е работил много добре за България и той е една малка част от това, което е създадено в България през последните години, което е трудно да се корумпира – просто защото е еднакво за всички", заяви министър Дянков.
 
Дянков беше категоричен, че и идеята за диференциран ДДС не е добра.

"В момента, в който ние кажем "айде за лекарството да го направим по-ниско" или туристическия сектор, както иска да е по-нисък, тогава за книгите да го направим по-нисък. Тогава може да кажем за книги на френски още по-нисък. Това е още по-малоумна идея. Не се пипат данъчните политики по време на криза, тъй като има неочаквани ефекти и идеи – те няма да влязат, няма да станат, за радост, защото е явно колко са малоумни", допълни още финансовият министър.
 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна