Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половината българи смятат, че интересите им в ЕС не са достатъчно защитени

Близо половината от българите смятат, че интересите им в ЕС не са защитени в достатъчна степен. Това показва представително проучване на "Евробарометър", което обхваща периода преди изборите у нас. Обществото ни е разделено по това, дали гласът на България се чува в ЕС, твърди изследването, направено през пролетта на тази година. Въпреки това, хората подкрепят безкомпромисната позиция на ЕК по отношение управлението на европейските фондове у нас, които бяха блокирани.

"Виждаме как последните 7 – 8 месеца голяма част от българите не смятат, че ползата може да бъде с друго измерение. Именно – натиск за противодействие срещу корупцията, възможността за европеизиране на България. Традиционно ниска е оценката на гражданите за българската социална система. Икономическата ситуация и безработицата са посочени като най-сериозните проблеми днес. За сметка на това, според данните на "Евробарометър", българите сме най-големите оптимисти за бъдещето на Европа. Заедно с румънците сме и на първо място по одобрение на евроинституциите", заяви Живко Георгиев от компанията, изпълнител на проучването, TNS.

Зинаида Златанова от ЕК отрече твърденията в европейски медии, че проучванията на "Евробарометър" не са обективни, защото са финансирани от Брюксел.

"Дори и в някои национални изследвания, които се правят на местна почва в България, дори забелязваме по-високо одобрение на ЕС. Това може да е някакъв феномен, разбира се, отколкото "Евробарометър"", каза Златанова.

Шейсет на сто от българите заявяват, че не разбират как действа ЕС и за тях все още той е абстрактно понятие, се казва още в представеното изследване.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени